szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Erdogan török kormányfő egyszer és mindenkorra le akar számolni legnagyobb politikai ellenfelével, Fethullah Gülen hitszónokkal és szervezetével.

Egyszer és mindenkorra leszámol Fethullah Gülen befolyásos hitszónokkal és Hizmet (Szolgálat) nevű kiterjedt hálózatával - ígérte kedden Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök a török parlamenti ülésszak újrakezdése alkalmával elmondott beszédében. 

"Népünk megújította kormányunkba vetett bizalmát. Még fontosabb: népünk így parancsot adott nekünk, hogy a párhuzamos struktúra ellen küzdjünk" - mondta Erdogan, utalva arra, hogy Gülen, aki korábban szövetségese volt, de ma már legnagyobb politikai ellenfelének számít, az elmúlt évtizedekben jelentős befolyásra tett szert a rendőrségben és az igazságszolgáltatásban. 

A miniszterelnök először tartott beszédet az általa vezetett Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselői előtt, mióta március 30-án az AKP elsöprő győzelmet aratott a török helyhatósági választásokon. 

Erdogan tulajdonképpen tavaly december óta támadja az Egyesült Államokban élő hitszónokot és támogatóit, mivel úgy gondolja, hogy ők állnak a hatalmát megtépázó korrupciós botrány kirobbantása mögött. Emellett a kormányfő azzal vádolja Gülent és a Hizmetet, hogy ők árasztották el az internetet a hatalmon lévő kormányra nézve kompromittáló, illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetésekkel. 

"Minden bűnöst felelősségre vonunk" - erősítette meg Erdogan, és mindenkit, aki "áldozatul esett a hálózat zsarolásának", arra buzdított, hogy félelem és habozás nélkül tájékoztassa a hatóságokat az incidensekről. 

Erdogan kormányfői megbízatása 2015-ben jár le, és az AKP belső szabályai szerint negyedszerre már nem indulhatna a jövőre esedékes parlamenti választásokon. A párt azonban viszonylag egyszerűen átírhatná a szabályzatot, ha a képviselők úgy ítélnék meg, szükség van Erdogan vezetői képességeire a Gülen elleni küzdelemben - mondták török tisztségviselők. 

Elemzők azonban egyelőre inkább azt valószínűsítik, hogy a jelenlegi kormányfő elnöknek fogja jelöltetni magát. Törökországban augusztusban első alkalommal közvetlen módon választanak új államfőt, és a miniszterelnök nem titkolja, hogy érdeklődik a pozíció iránt. Mindenesetre Erdogan kedden elmondta, hogy a közvetlen elnökválasztás automatikusan nagyobb hatalommal ruházná fel az új elnököt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

A biológia egyik legnagyobb rejtélyét oldották meg a mesterséges intelligencia segítségével

A biológia egyik legnagyobb rejtélyét oldották meg a mesterséges intelligencia segítségével

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam