szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Észak-Koreában gyártották és onnan küldték Dél-Korea légtérbe azt a három kisméretű pilóta nélküli kémrepülőgépet, amelyet a két ország hátárának közelében talált a dél-koreai hadsereg.

Észak-Koreában gyártották és onnan küldték Dél-Korea légterébe azt a három kisméretű pilóta nélküli kémrepülőgépet, amelyet a két ország határának közelében talált a dél-koreai hadsereg – ismertette pénteken a szöuli védelmi minisztérium az első vizsgálatok eredményeit. A tárca közlése szerint a határtérségben különböző pontokon találtak rá ezekre a gépekre az elmúlt hetekben, ami rávilágított a dél-koreai légvédelmi rendszer hiányosságaira. Az egyik kémrepülőgép ráadásul mintegy 200 fényképet készített a két ország határáról és a dél-koreai fővárosról, Szöulról. A felvételek között volt olyanok, amelyek a szöuli elnöki hivatalról, valamint a határtérség katonai létesítményeiről készültek.

A védelmi tárca szerint a vizsgálat során megállapították, hogy gépvázat polikarbonátból gyártották, ezért a radarok számára nehezen észlelhetők. Hatótávolságuk legfeljebb 200 kilométer, és óránkénti 100-120 kilométeres sebességgel képesek repülni egy-két kilométeres magasságban.

A gépek nem tudnak azonnali képeket továbbítani a fogadóállomásra, és az általuk készített fotók minőségben nem jobbak a Google térképprogramja által használt, kereskedelmi műholdak által készített felvételeknél. A drónok gyártásához szükséges alkatrészeket egyebek mellett dél-koreai, amerikai, japán és cseh cégek gyártották, de Észak-Koreában eltüntették róluk a logókat és a gyártási számokat. Akkumulátoraikon észak-koreai írással van feltüntetve lejárati idejük.

A gépek előre betáplált koordinátákat követve repültek a GPS műholdas helymeghatározó rendszer segítségével. A dél-koreai szakértőknek a gép adatai alapján még dekódolniuk kell azt, hogy pontosan honnan indították őket. Ebben külföldi szakértők is a segítségükre lesznek.

A dél-koreai hadsereg illetékesei és szakértők mindenesetre azt mondják, hogy ezek a korszerűtlen drónok nem jelentenek valós biztonsági veszélyt az országra nézve Észak-Korea hagyományos fegyvereihez, rakétáihoz vagy tüzérségi ütegeihez képest. A tárca szóvivője szerint vegyi vagy biológiai fegyverek szállítására sem igen alkalmasak, de megjelenésük miatt a dél-koreai hadseregnek sürgősen be kell szereznie olyan radarokat, amelyek alacsonyan repülő, kisméretű célok észlelésére képesek, illetve a megsemmisítésükre képes fegyverekre is szükség lenne, például az elnöki palota védelméhez.

Amennyiben a végleges vizsgálat során kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy valóban észak-koreaiak ezek a drónok, akkor Szöul panaszt tesz az ENSZ illetékes bizottságánál, amely a hatvan évvel ezelőtti koreai háborút lezáró tűzszünet betartását felügyeli.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mitől és mennyire lehet ma okos egy otthon? Kipróbáltuk a Xiaomi rendszerét

Mitől és mennyire lehet ma okos egy otthon? Kipróbáltuk a Xiaomi rendszerét

Belebukott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap vezetője, hogy külföldre ment beoltatni magát

Belebukott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap vezetője, hogy külföldre ment beoltatni magát

Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet

Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet