szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A NATO gyorsreagálású tengeri egységeinek egy részét átcsoportosítja a Balti-tengerre az ukrán válságra adott válaszként - erősítette meg csütörtökön az északi haditengerészeti parancsnokság szóvivője.

A közeljövőben öt kisebb hajót vezényelnek a Balti-tengerre, az egység négy aknaszedő és egy kiszolgáló hajóból fog állni. A norvég, holland, belga és észt hajókból álló kötelék egyike a katonai szövetség négy gyorsreagálású haditengerészeti egységének.

A szervezet januárban felfüggesztette az aknaszedő csoport működését, Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka azonban az előző héten újra hadrendbe állította az egységet. "Ebben a feszült időszakban úgy gondoltuk helyénvalónak, ha egy átfogó művelet keretében a Balti-tengerre vezényeljük az egységet" – mondta Breedlove.

A hajók, amelyek jelenleg a németországi Kiel kikötőjében horgonyoznak, a balti államok több kikötőjében is látogatást tesznek, majd részt vesznek egy hadgyakorlaton májusban, amelynek során világháborús aknákat és torpedókat fognak keresni.

A NATO korábban kizárta a szövetség katonai beavatkozását Ukrajnában, szerdán azonban közölte, hogy a levegőben, a vízen és a szárazföldön is növelni fogja a jelenlétét a közép- és kelet-európai tagországokban. A szervezet már márciusban fokozta légi járőrözési tevékenységét a térségben.

Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára szerdán bejelentette, hogy a balti államok légterében járőröző NATO-gépek több küldetést teljesítenek majd, NATO-erők jelennek meg a Balti-tengeren, a Földközi-tenger keleti részén, és szükség szerint máshol is.

Moszkva szerint a szövetséges erők kelet-európai telepítése megsérti a NATO és Oroszország közötti, 1997-ben kötött alapszerződést, amely megtiltja, hogy a felek állandó katonai erőt telepítsenek a másik területével határos térségekbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Orbán üzen a nyugdíjasoknak, Karácsony meg neki

Radar360: Orbán üzen a nyugdíjasoknak, Karácsony meg neki

A Jobbik LMP-s politikust támogat a Belvárosban

A Jobbik LMP-s politikust támogat a Belvárosban

Hiába a világjárvány, a fociklubok értéke folyamatosan nő

Hiába a világjárvány, a fociklubok értéke folyamatosan nő