szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összesen harminckilenc embert öltek meg és több tucat rablást követtek el a kelet-brazíliai Bahia államban a helyi rendőrsztrájk kezdete óta eltelt két nap alatt. A főváros, Salvador da Bahia utcáin csütörtökön már a hadsereg katonái és rendőrségi elitegységek járőröztek. A sztrájk időközben véget ért.

"Engedélyeztem a fegyveres csapatok küldését a közbiztonság megerősítésére és Bahia állam békéjének biztosítására" – írta a Twitteren Dilma Rousseff brazil elnök csütörtökön, ötvenhét nappal a brazíliai labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt. Salvador da Bahia is a vb-nek otthont adó városok közé tartozik.

A gyilkosságok mellett több gyógyszertárban, szupermarketben, műszaki áruházban és cipőboltban rablásokat, lopásokat követtek el kedd este óta, sokan kihasználják, hogy a sztrájk miatt nincsenek rendőrök az utcákon. A helyi hatóságok szerint körülbelül ötven embert vettek őrizetbe.

Bahia államban 400 százalékkal emelkedett a gyilkossági ráta 2000 és 2010 között. Az államban az IPEA kutatóközpont adatai szerint százezer emberre 41,1 gyilkosság jut.

Most a fegyveres erők 2500 katonája vigyáz a tartományra, ez a szám a védelmi tárca szerint még nőhet. A rendőrségi elitegységek kétszázötven tagja is részt vesz a járőrözésben, létszámuk a rend helyreállításáig ötezerre növelhető.

A szövetségi állam nem tudja teljesíteni a rendőrök bérköveteléseit – mondta a tartományi kormány szóvivője. Hozzátette, hogy törvénytelennek és alkotmányellenesnek tartják a sztrájkot. A brazil törvények nem teszik lehetővé ugyanis a munkabeszüntetést a rendfenntartóknak.

Bahia 30 ezer rendőrének harmada tizenkét napos sztrájkot tartott 2012-ben, akkor százötvenhét ember halt meg valamilyen erőszakos bűncselekményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kemenesi: Százezerszer inkább okoz trombózist a koronavírus, mint az AstraZeneca vakcinája

Kemenesi: Százezerszer inkább okoz trombózist a koronavírus, mint az AstraZeneca vakcinája

Legyen óvatos, csalók új módszerrel próbálnak adatokat gyűjteni a magyaroktól

Legyen óvatos, csalók új módszerrel próbálnak adatokat gyűjteni a magyaroktól

Mostanra 3 százaléka sem maradt érintetlen a világ vadonjainak

Mostanra 3 százaléka sem maradt érintetlen a világ vadonjainak