szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szolidaritás alapítója újra aktív szakszervezeti tag szeretne lenni, mert a kapitalizmusnak "túlságosan hosszú a keze", és tenni kellene valamit a munkásokért, különösen azokért, akik a csőd szélén álló Gdanski Hajógyárban dolgoznak.

Lech Walesa volt lengyel államfő ismét aktív szakszervezeti tevékenységet szeretne folytatni az általa alapított Szolidaritás szakszervezetben - adta hírül a TVN lengyel televízió. A 71 éves egykori szakszervezeti aktivista hosszú évek óta vitában állt a lengyel konzervatív jobboldal felé forduló Szolidaritással, bár sohasem lépett ki belőle. 2005 óta tagdíjat sem fizetett egykori munkahelye, a Gdanski Hajógyár üzemi szakszervezetében, de megtette ezt helyette Jerzy Borowczak, a kormányzó Polgári Platform parlamenti képviselője. Így Walesa tagsága nem szűnt meg a szakszervezetben.

A Szolidaritás alapítója azért szeretne újra aktív szakszervezeti tag lenni, mert - mint mondta - a kapitalizmusnak "túlságosan hosszú a keze", és tenni kellene valamit a munkásokért, különösen azokért, akik a csőd szélén álló Gdanski Hajógyárban dolgoznak. Éppen ott, egykori munkahelyén szeretne újra szakszervezeti tevékenységet folytatni a volt államfő. Walesa néhány éve hivatalosan bejelentette, hogy távozik a Szolidaritásból, amikor annak elnöke még Janusz Sniadek, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) jelenlegi parlamenti képviselője volt. A volt államfő ellenezte a szakszervezet közeledését a Jaroslaw Kaczynski által vezetett párthoz.

Piotr Duda, a Szolidaritás jelenlegi elnöke megpróbálta kibékíteni Walesát a szakszervezettel. Találkoztak, kezet fogtak, együttműködésben állapodtak meg, de mindebből nem sok konkrét eredmény született. Walesa és a Szolidaritás konfliktusa különösen 2012-ben éleződött ki, amikor a szakszervezet a szejm előtt tüntetést rendezett a nyugdíjkorhatár tervezett felemelése ellen. Aktivistái elbarikádozták a szejm bejáratát. Walesa sokak megdöbbenésére akkor azt mondta, hogy Donald Tusk miniszterelnök helyében "megbotoztatná ezt a bandát Dudával az élen". 

"Állandóan azt mondja nekünk, hogy nem ilyen Lengyelországért harcolt, utalva a társadalmi különbségekre" - mondta Borowczak. Andrzej Jaworski szakszervezeti aktivista, a PiS parlamenti képviselője szerint Walesa bejelentése csupán "happening". "Néhány napig a média érdeklődésének homlokterébe akar kerülni" - mondta. 

Walesának mindenesetre már van B-terve arra az esetre, ha javaslatát visszautasítanák. "Megalapítom az elnökök szakszervezetét. Miért is ne?" - tréfálkozott a volt lengyel államfő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!