szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A palesztin elnök szerint a palesztinokat nem lehet arra kényszeríteni, hogy elismerjék Izrael "vallási identitását". Izrael szerint Abbász felszólalásával "megadta a kegyelemdöfést a békefolyamatnak".

Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton kijelentette, hogy az új palesztin egységkormány lemond az erőszakról, el fogja ismerni Izraelt és a vele kötött eddigi megállapodásokat, de sosem fogja elismerni Izraelt "zsidó államként". Az izraeli kormány reagálása szerint Abbász ezzel "megadta a kegyelemdöfést a békefolyamatnak".

Abbász a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) központi tanácsának szombaton kezdődött ülésén beszélt erről. A 124 tagú testület a közel-keleti békefolyamat jövőjéről tanácskozik.

Mahmúd Abbász arról beszélt, a palesztinokat nem lehet arra kényszeríteni, hogy egy lépéssel tovább menjenek, és elismerjék Izrael "vallási identitását", de az öt héten belül, a Hamász radikális palesztin szervezet és az Abbasz vezette Fatah résztelével megalakuló kormány elfogadja Izrael elismerésének stratégiáját.

A tanács ülésén Abbász kijelentette, hogy az egységkormány az ő politikáját fogja követni. "Elismerem Izrael államot, elutasítom az erőszakot és a terrorizmust, és tiszteletben tartom a nemzetközi kötelezettségeket" - hangoztatta Abbász. A palesztin vezető megismételte, hogy a palesztinok önálló államokat akarnak, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem. "Jeruzsálem nélkül nem lesz palesztin állam" - szögezte le Abbász.

Izrael a kétoldalú béketárgyalások egyik alapfeltételének szabta, hogy a palesztinok elismerjék mint a zsidó államot. Az Izrael és egyes nyugati kormányok által terrorszervezetnek tartott Hamász viszont eddig arra sem volt hajlandó, hogy egyáltalán elismerje Izrael létezését.

A szombati Abbász-beszédre reagálva az izraeli kormány közleményt adott ki. Ebben úgy vélte, hogy a palesztin vezető felszólalásával "megadta a kegyelemdöfést a békefolyamatnak". A közlemény szerint Abbász újrafogalmazta mindazokat a feltételeket, amelyekről eleve tudta, hogy Izrael nem fogadja el. A kormány azzal is vádolta a palesztin vezetést, hogy a politikai szövetséget "egy Izrael megsemmisítésére szólító terrorszervezettel", a Hamásszal újította meg. 

Izrael már csütörtökön bejelentette, hogy felfüggeszti a palesztinokkal folytatott közvetlen béketárgyalási folyamatot, miután előző nap kiegyezett a két, eddig rivalizáló fő palesztin politikai erő, és megállapodott abban, hogy heteken belül véget vet a politikai megosztottságnak, egységkormányt alakít, majd parlamenti és elnökválasztásokat tartanak a palesztin területeken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A NASA is beszáll az elektromos repülőgépekbe

A NASA is beszáll az elektromos repülőgépekbe

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon

Egy hét alatt 42 fokkal ugrott meg a hőmérséklet Németországon

Mekkora "bűn" Gulácsi Péter kiállása a magyar foci túlpolitizált világában?

Mekkora "bűn" Gulácsi Péter kiállása a magyar foci túlpolitizált világában?