szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Márciusban 529, most pedig 638 Murszi-hívet ítélt halálra egy kairói bíróság.

A tavaly megbuktatott Mohamed Murszi egyiptomi elnök 638 hívét ítélték halálra Kairóban abban a perben, ami 700 ember ellen indult – jelenti a Focus Online.  

A halálraítéltek között van Mohamed Badíe, a Muzulmám Testvériség első számú vezetője is. Az iszlamista mozgalom aktivistái ellen különböző erőszakcselekmények, köztük egy rendőr megölése miatti tömegperben hozták meg az ítéletet.

A hadsereg 2013 júliusában mozdította el hivatalából Mohamed Murszit, miután tömegek vonultak az utcára és követelték a Muzulmán Testvériséghez közel álló elnök távozását. Támogatói kiálltak mellette, a hadsereg azonban kemény kézzel fellépett ellenük. A tüntetők táborának kiürítése és az azt követő erőszak során több mint 1400-an haltak meg, az exelnök 15 ezer támogatóját letartóztatták, beleértve a terroristaszervezetnek nyilvánított és betiltott Muzulmán Testvériség vezetőségét.

Egy bíróság márciusban halálbüntetést szabott ki Murszi 529 hívére, ami nemzetközi felháborodást keltett. Mohamed Murszi ellen is folyamatban vannak eljárások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!