szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fejenként hattól nyolc évig terjedő börtönre ítéltek kedden Bakuban nyolc fiatal jogvédő aktivistát – jelentette az ügyben érintett, Nida nevű civil szervezet. Halid Baguirov, az elítéltek ügyvédje azt mondta, hogy védenceit tömeges rendzavarásért, huliganizmusért és robbanószerek-, valamint kábítószer birtoklásáért ítélték el. Tavaly vették őrizetbe őket azután, hogy Bakuban békés tüntetést szerveztek a jogsértések és a korrupció elleni tiltakozásul.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet áprilisi közleményében azt írták, hogy a fiatal aktivistákat koholt vádak alapján vették őrizetbe, ráadásul néhányukat meg is kínozták.

Az Amnesty szerint Ilham Aliyev azeri elnök tavalyi újraválasztása óta fokozódott az ellenzék elnyomása. Aliyev 2003 óta irányítja az országot, amelynek élére az apja, Heydar Aliyev halála után megtartott vitatott választások eredményeként került. Heydar Aliyev 1993-tól haláláig vezette a volt szovjet tagköztársaságot.

Azerbajdzsánban április végén őrizetbe vették Leyla Yunust, az Intézet a Békéért és a Demokráciáért nevű jogvédő szervezet igazgatóját és férjét, Arif Yunus politikai elemzőt, akiket a Turan azeri hírügynökség jelentése szerint súlyos bűncselekményekkel összefüggésben hallgattak ki. A házaspár azt tervezte, hogy május 12-én találkozik a kaukázusi országba látogató Francois Hollande francia elnökkel.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa áprilisban arra a megállapításra jutott, hogy az egykori szovjet tagköztársaságban folytatódnak az igazságtalan és szelektív büntetőjogi eljárások az eltérő véleményt nyilvánítókkal szemben, beleértve az újságírók, bloggerek és aktivisták elleni fellépéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!