szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Human Rights Watch szerint meggyőző bizonyítékok vannak arról, hogy helikopterrel klórgázbombákat dobtak le lázadók kezén lévő falvakra. Halálos áldozatokról ugyanakkor nem érkezett jelentés.

Klórgázt vetettek be felkelők kezén lévő településeken a szíriai kormányerők - állította kedden a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

A szervezet szerint meggyőző bizonyítékok utalnak arra, hogy a kormányerők helikopterekről ipari klórgázzal töltött robbanószerkezeteket dobtak le három észak-szíriai falura április közepén. Ezt a HRW videofelvételek, fényképek, illetve tíz szemtanúval készített interjúk alapján állítja.

Bár az ipari klórgáz nem igazán hatékony fegyverként, annak bevetése a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény megsértésének számít, amelyhez Szíria tavaly októberben csatlakozott - azután, hogy egy Damaszkusz környéki, több száz halálos áldozatot követelő ideggáz-támadást követően felmerült egy nyugati katonai beavatkozás lehetősége.

A tavalyi gáztámadás áldozatai
©

A szíriai ellenzék és a rezsim április folyamán egymást vádolták klórgáz bevetésével, de a HRW szerint csak a rezsim rendelkezik harci helikopterekkel, így nem állhatnak a felkelők a támadás mögött. A HRW szerint a rezsim célja a gázbombákkal az emberek megfélemlítése volt.

Arról nem érkeztek jelentések, hogy a támadásokban bárki is életét vesztette volna, de hírügynökségek korábban arról számoltak be, hogy több tucat embert kezeltek mérgezéssel az érintett településeken.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) - amely a szíriai vegyi fegyverek tavaly, a damaszkuszi támadással kapcsolatban elrendelt leszerelését felügyeli - április végén közölte, hogy vizsgálja a klórgáz bevetésére vonatkozó értesüléseket, de azóta nem szolgált információval az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

370 lóerős lett a Cupra Formentor

370 lóerős lett a Cupra Formentor