szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fehér Ház megfeddte a norvég diplomáciát 2009-ben, amikor értesült arról, hogy Barack Obama amerikai elnöknek ítélték oda a Nobel-békedíjat – idézte fel csütörtökön egy norvég diplomata az eseményeket a Dagens Naeringsliv című oslói lapban.

"Az ENSZ-nél norvég nagykövetként eltöltött napjaim közül az volt a legkínosabb, amikor kihirdették, hogy Barack Obama amerikai elnök kapja a Nobel-békedíjat" – mondta Morten Wetland, aki 2008 és 2012 között képviselte a skandináv országot a világszervezetben. "Washingtonban lévő kollégámat kifejezetten megdorgálta Rahm Emanuel, Obama akkori kabinetfőnöke. Még a „talpnyaló” szó is elhangzott" – tette hozzá a diplomata.

Wetland elmondta: ő maga nem volt a jelenet szemtanúja, kétségtelen azonban, hogy akkoriban kínosan feszélyezett légkör uralkodott Washingtonban Obama Nobel-békedíja miatt. Sokan úgy vélték, hogy a Fehér Ház vezetője elnökségének túlságosan korai szakaszában kapta meg a rangos elismerést.

"Úgy vélem, mindenki tudni akarta, mi állt a díjat odaítélő norvég bizottság döntésének hátterében. Amikor azonban az ENSZ New York-i székházába siettem, senki nem beszélt róla. Ez azért volt furcsa, mert az ENSZ a csevegés igazi központja. S amikor rákérdeztem a témára, az emberek csak a cipőjük orrát bámulták" – magyarázta Wetland.

A norvég parlament által kinevezett öttagú bizottság Obama Nobel-békedíjának odaítélését azzal indokolta: az amerikai elnök arra törekszik, hogy megszabadítsa a világot a nukleáris fegyverektől, harcol a globális felmelegedés ellen, támogatja az ENSZ munkáját és a multilaterális diplomáciát, valamint "reményt" ad népének. A döntést azonban sokan bírálták, úgy vélve, hogy az elsietett: hiszen Obama még csak alig néhány hónapja elnök, országa továbbra is két háborút folytat (Irakban és Afganisztánban), és törekvéseiből egyelőre nem sokat tudott megvalósítani.

Obamát ráadásul a jelölési határidő előtt mindössze 12 nappal iktatták be hivatalába, és maga az amerikai elnök is igencsak meglepődött, amikor értesült a bizottság döntéséről. Obama egyébként őszintén elismerte: nem érzi úgy, hogy máris kiérdemelte volna a díjat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!