szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az összeurópai közvélemény-kutatások összesítéséből kiderül, egyelőre a Fideszt is a pártcsaládjában tudó Európai Néppárt alakíthatná a legnagyobb frakciót az új EP-ben, ugyanis mintegy harminccal több képviselőjük lenne, mint a második legnagyobb szocialistáknak.

Az Európai Parlament a TNS Opinion közvélemény-kutató intézettel együttműködve az uniós országok aktuális közvélemény-kutatásai alapján közölt előrejelzéseket az EP-választások eredményeiről és a parlamenti helyek elosztásáról. A közvélemény-kutatás nem méri a választásokon való részvételi hajlandóságot, csak az uniós országokban a közvélemény éppen aktuális állását figyelembe véve körvonalazza a 2014. évi európai választások lehetséges kimenetelét.

A csütörtökön közzétett összesített közvélemény-kutatás szerint 29,43 százalékkal az Európai Néppárt (EPP) alakíthatná a legnagyobb, 221 fős frakciót az Európai Parlamentben, míg a szocialisták (S&D) 194 fővel az EP 25,83 százalékát alkotná. A harmadik legnagyobb frakciót 62 fővel a liberálisok (ALDE) alkothatnák 8,26 százalékkal, míg a zöldek (Greens/EFA) 52 képviselővel jelenhetne meg az EP-ben.

©

Az összesítés szerint hat százalék alatti eredményt érne el a szélsőbalos Európai Egyesült Baloldal (GUE/NGL) 45 képviselővel, a Bokros Lajost is a soraiban tudó Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) eggyel kevesebb, 44 képviselővel, valamint a szintén jobboldali, euroszkeptikus Szabadság és Demokrácia Európája (EFD) 33 képviselővel.

A közvéleménykutatás szerint a jelenleg az EP-ben függetlenként ülő pártok képviselői közül 38-an jutnának az új parlamentbe, de 62 olyan képviselő is bekerülhet, akirőpl egyelőre nem tudni, hogy melyik frakciónak lenne a tagja.

A kutatás által közzétett grafikonon az is látszik, hogy a különbség a néppárt és a szocialisták között az utóbbi egy hétben lett számottevő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
134 millió állami pénzre pályázhatnak a hajléktalanellátó intézmények

134 millió állami pénzre pályázhatnak a hajléktalanellátó intézmények

A vártnál jóval többen akarják 5G-s mobilra cserélni telefonjukat

A vártnál jóval többen akarják 5G-s mobilra cserélni telefonjukat

Toplista: ezek most Európában a legnépszerűbb villanyautók

Toplista: ezek most Európában a legnépszerűbb villanyautók