szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A genfi négyoldalú tárgyalásokon született megállapodás tiszteletben tartása, az erőszakos cselekmények elítélése, Ukrajna blokkon kívüli státusának szavatolása, az orosz nyelv jogállásának alaptörvényben való garantálása szerepelt a szombaton Harkivban rendezett nemzeti kerekasztal-tárgyalások napirendjén, a hivatalos ukrán hatalom képviselői szembesültek a keleti országrészből érkező bírálatokkal is.

Az első válságkezelő kerekasztal-tárgyalás szerdán zajlott le Kijevben, sem azon, sem a szombati harkivi tanácskozáson nem voltak jelen az oroszbarát szakadárok képviselői. Ezúttal is a kijevi ideiglenes kormány vezetői, a Verhovna Rada (parlament) képviselői, valamint a megyei önkormányzati vezetők vettek részt a találkozón.

A szerdai megbeszéléshez hasonlóan szombaton sem zárult konkrét eredménnyel az összejövetel, amelynek az volt a fő célja, hogy megtalálják az ukrán válság hosszú távú rendezésének eszközeit. Valójában csak néhány alapelvet sikerült megfogalmazniuk a résztvevőknek, amúgy a tanácskozás korántsem a teljes egyetértés jegyében zajlott, a kelet-ukrajnai törvényhozók és helyi tisztségviselők bírálatok özönével árasztották el a központi kormány képviselőit.

A Leonyid Kravcsuk volt államfő elnökletével tartott megbeszélésen memorandum formájában foglalták össze az elhangzott javaslatokat, amelyekről a továbbiakban a Verhovna Radának kellene majd döntést hoznia. Kravcsuk ugyanakkor nem pontosította, hogy a parlament mikor tűzné napirendjére a szavazást.

E javaslatok gerincét az alkotmánymódosítás és a hatalom decentralizálása jelenti. A Memorandum a békéről és az egyetértésről címet viselő dokumentum szerint tartózkodni kell az Ukrajna "egysége" nevében végrehajtott radikális cselekményektől, a május 25-i elnökválasztás jelöltjeinek ki kell nyilvánítaniuk támogatásukat a genfi megállapodás tiszteletben tartása iránt, alkotmányban kell megerősíteni az orosz nyelv jogállását, meg kell reformálni a rendfenntartó szerveket és amnesztiát kell hirdetni a tömegtüntetések résztvevői számára. Az indítvány szerint szavatolni kell Ukrajna tömbön kívüli státusát.

A dokumentum fegyverletételre szólítja fel a "törvénytelen szerveződéseket", az erőszakos akciók beszüntetését irányozza elő az ország keleti részében. Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök maga is állást foglalt az említett javaslatok mellett, de ismételten hangsúlyozta, hogy a "terroristákkal" semmiféle párbeszéd nem lehetséges, de büntetlenségben részesülnek mindazok, akik nem követtek el súlyos bűntetteket, és leteszik a fegyvert.

A kormányfő ugyanakkor kénytelen volt szembesülni a helyi parlamenti képviselők és önkormányzati tisztségviselők számos bírálatával is. Valerij Golenko, a luhanszki megyei önkormányzat elnöke például úgy vélte, hogy az ország sok időt pocsékolt el, és félő, hogy hamarosan visszafordíthatatlan lesz a helyzet. Leszögezte: most már nem elég a hatalom decentralizációját felajánlani, fel kell hagyni a "terroristaellenes hadművelettel" és fontolóra kell venni Donyeck és Luhanszk megye föderalizációját, mielőbb határozni kell az orosz nyelv státusáról is. Golenko maga is úgy fogalmazott, hogy a függetlenségi népszavazásnak semmiféle jogi következménye nincs. Hozzátette azonban: ez a referendum a lakosság akaratát tükrözte, és azt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az emberek valóban tömegesen járultak az urnákhoz, ez tiltakozó jellegű szavazás volt - mondta.

Leonyid Kravcsuk az ülés végén bejelentette, hogy a nemzeti kerekasztal-tárgyalás harmadik fordulóját várhatóan május 21-én Cserkassziban tartják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!