szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A thaiföldi puccsista katonai vezetők szombaton bejelentették, hogy feloszlatták az ország szenátusát, és kezükbe veszik a teljes törvényhozói hatalmat.

Ezzel gyakorlatilag az utolsó demokratikus intézményt is felszámolta a néhány nappal ezelőtt vértelen puccsal hatalomra került Prajuth Csan-ocsa, a hadsereg főparancsnoka, aki az államcsíny után rögtön felfüggesztette az alkotmányt és feloszlatta a parlament alsóházát, de akkor még a helyén hagyta a szenátust. Miután azonban a Nivatthamrong Bunszongphaiszan vezette ügyvivő kormányt megfosztották hatalmától, és pénteken Csan-ocsa magához vonta a miniszterelnöki jogköröket, nem okozott különösebb meglepetést a szenátus "szétkergetése". 

Közvetlenül a puccs után a felsőház megtartását megfigyelők azzal magyarázták, hogy a katonák abban reménykedtek: a szenátus - mint a demokratikus rendszer megmaradt intézménye - utólag jóváhagyja majd döntéseiket. Szombaton mégis úgy döntöttek, hogy ezt a testületet is feloszlatják, de nem indokolták meg, miért. Hírügynökségek szerint meg akarják előzni, hogy egyes magas rangú politikusok a szenátusi emelvényről esetleg dacoljanak a katonai kormányzattal. 

A hadsereg a csütörtöki hatalomátvételt egyébként azzal indokolta, hogy meg akarta előzni a további zavargásokat, véget akart vetni a hosszú ideje tartó politikai bénultságnak. Csakhogy csütörtök óta további tüntetések zajlanak Bangkokban. A rendkívüli állapot értelmében tilos ötfős vagy annál nagyobb létszámú utcai megmozdulásokat tartani, pénteken mégis több százan, köztük diákok, gyűltek össze Bangkok egyik központi üzleti negyedében, hogy tiltakozzanak a puccs ellen. Súlyosabb zavargásokról nem érkezett jelentés. Szombaton is összegyűltek a tiltakozók a fővárosban, farkasszemet néztek a pajzsokkal felszerelt rohamrendőrökkel, egyes helyen kisebb-nagyobb dulakodás is volt. 

A hadsereg szóvivője elmondta, hogy többeket őrizetbe vettek, "legalább száz ember katonai felügyelet alatt áll". Hozzáfűzte: az őrizetbe vettekkel jól bánnak, a katonai vezetés arra törekszik, hogy megnyugtassa a kedélyeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Három évet kaphat a férfi, aki a Parlament lerohanásával fenyegetőzött

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető

Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető