szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Görögországban beválasztották az Európai Parlamentbe a 91 éves Manolisz Glezoszt, aki harcolt a hitlerista megszállók, majd a görög katonai diktatúra ellen, 2010 óta pedig a hazájára kényszerített drasztikus takarékossági politika ellen küzd.

Glezoszt többször halálra ítélték, 12 évet töltött rácsok mögött, 4 évet száműzetésben. Mostantól a radikális baloldali Sziriza pártot képviseli az Európai Parlamentben.

Glezosz egy 18 éves korában végrehajtott vakmerő akcióval lett Görögország hőse: egy barátjával együtt 1941. május 31-én a megszállt Athénban letépte az Akropoliszról a horogkeresztes zászlót. A német megszállók háromszor is elfogták és megkínozták.

A polgárháború és a katonai diktatúra idején (1967-1974) a kommunista pártban tevékenykedett Többször börtönbe vetették. Később a Szocialista Pártba (PASZOK) lépett be, amely először 1984-ben küldte őt az Európai Parlamentbe.

Mivel fél a repüléstől, a Naxosz szigeti lakóhelye és Brüsszel, illetve Strasbourg közötti nagy távolságot tengeri és szárazföldi úton kell megtennie. Az új parlament alakuló ülésére július elején úgy jut el, hogy Velencéig hajóval, onnan Strasbourgig vonattal utazik. Úgy tervezi, hogy az elzászi városban egy évre lakást bérel magának, majd pedig átadja mandátumát egy fiatalabb párttársának, és visszavonul kedvenc szigetére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

Díszcsomagolást ad a kormány minden döntésére, hogy úgy tűnjön, van egy nagy akcióterve

Díszcsomagolást ad a kormány minden döntésére, hogy úgy tűnjön, van egy nagy akcióterve

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét

Háborút vitt a fociba, örökre eltiltotta az UEFA egy azeri klub sajtófőnökét