szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A thaiföldi király elfogadta a főparancsnokot a katonai tanács vezetőjeként. Ha ismét tüntetések lennének, akkor a hadsereg kénytelen lesz erőt alkalmazni a demonstrálók ellen - jelentette be a hadsereg főparancsnoka, Prajuth Csan-ocsa tábornok .

Bhumibol Aduljadedzs thaiföldi király elfogadta a hadsereg főparancsnokát az országot irányító katonai tanács vezetőjeként. Ezt a főparancsnok, Prajuth Csan-ocsa tábornok jelentette be hétfőn, miután az uralkodónál járt.

A május 22-én hatalomátvételt végrehajtó tábornok ezenkívül azt is közölte a televízióban: ha ismét tüntetések lennének, akkor a hadsereg kénytelen lesz erőt alkalmazni a demonstrálók ellen. Azt mondta, minél hamarabb ki akarja írni az új választások időpontját, de egyelőre hozzávetőleges dátumot sem adott meg.

A tábornok most először tartott sajtótájékoztatót a múlt csütörtöki államcsíny óta. A puccsot azzal indokolta, hogy fel kellett lépnie a most megbuktatott kormány és támogatói, illetve a kormány ellen harcoló, befolyásos üzletemberek támogatta tüntetők között fél éve tartó, egyre erőszakosabb összecsapások után. Hozzátette: a béke és a rend megőrzése a legfontosabb az országban. "Meg kell bocsátaniuk minden szigorú intézkedést, ha szükségesek" – jelentette ki Prajuth a televízióban beolvasott közleményében. Ígéretet tett arra, hogy az általa vezetett Béke és Rend Nemzeti Tanácsa mindent megtesz a problémák megoldása érdekében. A királyi jóváhagyás fontos formaság Thaiföldön, ahol a monarchia a legfontosabb intézmény.

A tábornok bejelentette, hogy létrehoz egy tanácsadói testületet. Ígéretet tett az új kormány felállítására is, de ennek időpontját nem nevezte meg, s megkerülte a választ arra a kérdésre is, hogy ő maga lesz-e az új kormány vezetője. A hadsereg menesztette az eddigi kormányfő, Jinglak Sinavatra kabinetjének maradék tagjait. A kormányfőt bírósági határozattal mozdították el posztjáról május 7-én hivatali hatalommal való visszaélés vádjával. A figyelmeztetések ellenére a katonai hatalomátvételt ellenzők kis létszámban gyülekeztek Bangkokban és a megbuktatott kormány erősségének számító északi és északkeleti régiókban.

A monarchiapártiak és a 2006-ban megbuktatott populista Thakszin Sinavatra korábbi kormányfő, Jinglak bátyja közötti válság csak tovább súlyosbította a trónutódlással kapcsolatos aggodalmakat. A király, a világ legrégebben trónon ülő uralkodója, 86 éves, és 2009 és 2013 között éveket töltött kórházban. Vadzsiralongkorn Maha koronaherceg nem élvez az apjáéhoz hasonló támogatottságot, bár Thakszin egyes hívei nemrégiben lojalitásukról biztosították a herceget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Gulyás: szerdáig még 400 ezer oltás lesz

Gulyás: szerdáig még 400 ezer oltás lesz

Győr polgármestere a Facebookon oktatta ki a tíz év után kirúgott színházigazgatót

Győr polgármestere a Facebookon oktatta ki a tíz év után kirúgott színházigazgatót