szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szélsőséges kijelentéseiről ismert Ján Slota tavaly tavasszal vonult vissza az aktív politikától, azt követően, hogy kizárták volt pártjából, az SNS-ből, amelynek évekig elnöke volt. Kizárását azzal indokolták, hogy pártelnökként nem kezelte kellő gondossággal a párt vagyonát. Most a Keresztény Szlovák Nemzeti Párt (KSNS) vezetőjévé választották.

Ismét pártelnök lett Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenes kirohanásairól ismert egykori vezetője, akit a Keresztény Szlovák Nemzeti Párt (KSNS) vezetőjévé választottak - számolt be róla kedden az Új Szó című szlovákiai magyar lap. A szélsőséges kijelentéseiről ismert Ján Slota tavaly tavasszal vonult vissza az aktív politikától, azt követően, hogy kizárták volt pártjából, az SNS-ből, amelynek évekig elnöke volt. Kizárását azzal indokolták, hogy pártelnökként nem kezelte kellő gondossággal a párt vagyonát.

Slotáról a szlovákiai sajtó az elmúlt évben szinte kizárólag a vele szemben ittas vezetés miatt lefolytatott eljárással kapcsolatban írt, miután tavaly májusban Csacán (Cadca) egy közúti ellenőrzés során ittas vezetésen érték, s ezért egy évi gépjárművezetéstől való eltiltásra és néhány ezer eurós pénzbírságra ítélték.

Ján Slotával mint politikussal csak nemrég, az európai parlamenti választások előtt foglalkozott újra a szlovák média, azzal összefüggésben, hogy első helyen szerepelt annak a KSNS-nek a jelöltlistáján, amelynek most elnökévé választották. Az EP választáson Slota új pártja - amely névváltoztatással jött létre az év elején egy régebbi kis pártból - nem ért el számottevő eredményt, a voksok 0,64 százalékát szerezték meg, ami a rendkívül alacsony választói részvétel mellett alig több mint 3,5 ezer szavazatot jelentett. Ez a nagyon gyenge eredmény valamint elemzői vélekedések is arra utalnak, hogy Slotára - akit a szlovák média az ország egyik leggazdagabb emberének tart - a jövőben már aligha vár érdemi politikai karrier.

Emellett a szélsőjobbos politikus új pártja honlapján megjelent írásában élete legnagyobb tévedéseként írja le időleges távozását a politikából, s azt, hogy - utalva az SNS jelenlegi vezetésére - volt pártjában "teret akart adni a fiataloknak", akiket mostani írásában rasszista jelzőkkel illet. Ugyanebben a cikkben a politikus azt, hogy indult az EP választásokon, azzal magyarázza, hogy alapvető célkitűzése "likvidálni" az Európai Uniót, amely szerinte a hitleri harmadik birodalomhoz hasonlítható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy tűnik, a bíróság szerint rendben voltak a dudálós tüntetések

Úgy tűnik, a bíróság szerint rendben voltak a dudálós tüntetések

Perre vinnék a WhatsApp változtatásait a 400 millió felhasználós Indiában

Perre vinnék a WhatsApp változtatásait a 400 millió felhasználós Indiában

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért