szerző:
MTI

A bajor Manfred Webert, a Keresztényszociális Unió (CSU) európai parlamenti (EP-) képviselőjét választotta meg szerdán vezetőjének az EP jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú néppárti frakciója.

Az Európai Néppárt (EPP) frakciója – amelyhez a Fidesz-KDNP EP-képviselői is tartoznak – a május 22. és 25. között lebonyolított EP-választások nyomán az új összetételű Európai Parlamentben is a legtöbb mandátumot tudhatja majd magáénak, bár előnye jelentős mértékben csökkent a második legnagyobb frakcióval, a szocialisták politikai csoportjával szemben. A mandátumok elosztását illetően a végeredmény hivatalos kihirdetése még nem történt meg.

Az elmúlt öt évben a francia Joseph Daul vezette a néppárti EP-frakciót. Őt azonban – Wilfried Martens tavaly októberi halála után – az Európai Néppárt elnökévé választották, és most már nem indult az EP-választásokon. Webert, az eddigi frakcióvezető-helyettest, aki az egyetlen induló volt a frakcióvezetői posztért, a leadott 192 szavazat közül 190 igen vokssal választották meg.

Az 1972-es születésű, mérnök végzettségű német uniópárti politikus tíz éve tagja az Európai Parlamentnek. 2006-tól 2009-ig ő hangolta össze a néppárti frakció tevékenységét a polgári szabadságjogok, illetve a bel- és igazságügy területén. 2009-ben választották frakcióvezető-helyettesnek.

A néppártiak a szerdai szavazással az EP parlamenti frakciói közül elsőként alakultak meg. Csütörtökön, valamint az elkövetkező napokban várható a többi politikai csoportosulás hivatalos frakcióalakítása. A legnagyobb érdeklődéssel várt kérdés, hogy ez sikerül-e a választásokon több országban előretört populista, szélsőjobboldali Európa-ellenes irányzatoknak. A frakcióalakítás feltétele a 751 tagú EP-ben, hogy legalább hét uniós tagországból legalább 25 képviselő csatlakozzon.

Megválasztása utáni nyilatkozatában Weber az Európa előtt álló legnagyobb kihívásként a gazdasági növekedés ösztönzését, illetve az új munkahelyek megteremtéséhez szükséges feltételek kialakítását nevezte meg. Hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatottság növelésére legfőképpen a fiatal nemzedék körében van égető szükség. A német néppárti politikus hangsúlyozta annak a fontosságát is, hogy folytatni kell a pénzügyi piac egyensúlyának helyreállítását, megszilárdítását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán kicsit előreszaladt: már most megváltoztatta Macedónia nevét

Orbán kicsit előreszaladt: már most megváltoztatta Macedónia nevét

A tüntetők lezárták a Lánchidat

A tüntetők lezárták a Lánchidat

Dollármilliárdokat követelt, egy bocsánatkérést kapott a Wall Street óriásától a meglopott ország

Dollármilliárdokat követelt, egy bocsánatkérést kapott a Wall Street óriásától a meglopott ország

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK