szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Olekszandr Turcsinov ügyvezető ukrán államfő arra utasította a nemzetbiztonsági tanácsot, hogy haladéktalanul vizsgálja meg a hadiállapot bevezetésének lehetőségét Donyeck és Luhanszk megyében, ahol súlyos harcok vannak a Moszkva-barát szakadárok és az ukrán katonák között – közölte szerda reggel az ukrán média.

Az UNIAN hírügynökség szerint az erről szóló elnöki rendeletet közzétették az elnöki hivatal honlapján.

A dokumentum szerint a fegyveres konfliktus befejezése és emberéletek megkímélése érdekében Andrij Parubijnak, a nemzetbiztonsági tanács titkárának a védelmi és a belügyi tárcával, továbbá a biztonsági szolgálattal és a határőrséggel együtt haladéktalanul meg kell vizsgálnia, hogy szükség van-e hadiállapot bevezetésére ezekben a megyékben.

Laktanyát kaparintottak meg a szakadárok Luhanszkban

A szakadárok elfoglalták szerdára virradóra a belügyi csapatok egyik laktanyáját a kelet-ukrajnai Luhanszkban. Felsorakoztatták, majd hazaküldték az ott szolgáló katonákat – jelentették ukrán és orosz hírportálok.

Az oroszbarát fegyveresek kedden kezdték ostromolni a kaszárnyát. Az UNIAN hírügynökség szerint a környékbeli házakból nyitottak tüzet a katonákra, gépfegyverekkel, akna- és gránátvetőkkel, illetve golyószórókkal lőtték a laktanyát. A katonák végül szerda hajnalban megadták magukat.

A támadók lefoglalták a katonák fegyvereit és lőszereit, sebesültek mindkét oldalon vannak. Úgy tudni, egy ember meghalt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!