szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kihantolás során eddig 170 német katona maradványait hozták a felszínre, ám a szakemberek további maradványokat keresnek.

Német szakemberek exhumálják azoknak a német katonáknak a maradványait, akiket a második világháború idején a kolozsvári zsidó temetőbe hantoltak el - írta pénteken a maszol.ro erdélyi magyar portál.

A portál közlése szerint a kolozsvári Tordai úti zsidó temetőbe egy olyan korban temettek el több száz német és magyar katonát, amikor a zsidó közösség nem tiltakozhatott ez ellen. Schwartz Róbert, a kolozsvári hitközség vezetője évekkel ezelőtt elkezdte a küzdelmet az önkényesen elfoglalt temető felszabadításáért. 

A kihantolás során eddig 170 német katona maradványait hozták a felszínre, ám a szakemberek további maradványokat keresnek. Ezeket külön zsákokba teszik az elesett katonák névtáblájával együtt, nyilvántartásba veszik, és a kelet-romániai Jászvásárban (Iasi) egy német katonai temetőben hantolják el újra, immár különálló, megjelölt sírokba. 

A zsidó hitközség vezetője a magyar katonasírok kihantolását és elköltöztetését is kezdeményezte, de - amint a portál közölte - a román védelmi minisztériumhoz több mint egy éve intézett kérvényre egyelőre nem érkezett válasz. 

Schwartz Róbert fontosnak tartotta, hogy a német katonák megfelelő kegyeleti helyre kerülnek, és nem jeltelen sírokban fekszenek majd, mint a kolozsvári zsidó temetőben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kínai hadsereg hackerei támadtak meg kétszáznál több japán nagyvállalatot

A kínai hadsereg hackerei támadtak meg kétszáznál több japán nagyvállalatot

Akár havi több mint százezer forintot is elköltenek a családok a gyerek fejlesztésére

Akár havi több mint százezer forintot is elköltenek a családok a gyerek fejlesztésére

Egyre jobban megéri megújuló energiába fektetni

Egyre jobban megéri megújuló energiába fektetni