szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megszökött az idősek otthonából egy második világháborús brit veterán, hogy ott lehessen a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulója alkalmából pénteken rendezett franciaországi ünnepségen.

A 89 éves Bernard Jordant ápolói eltiltották az utazástól, a veterán azonban kijátszotta őket, és csütörtök reggel elhagyta az Anglia délkeleti részén, Hove városában lévő otthont. Esőkabátot viselt, alatta pedig kitüntetéseit - írta pénteken a Daily Telegraph.

Az otthon este értesítette a rendőrséget, amely átfésülte az egész környéket, valamint érdeklődött a kórházaknál, a busz- és a taxitársaságoknál is, de hiába. Késő este az idősotthon telefonhívást kapott a szomszédos Brightonból, egy némileg fiatalabb veterántól. Kiderült, hogy a férfi régi bajtársaival együtt buszra szállt Franciaország felé, hogy ott lehessen a partraszállás évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

A rendőrség szóvivője elmondta, őrül, hogy a 89 éves férfi jól van, és barátai gondoskodnak arról, hogy épen és egészségesen visszatérjen Hove-ba.

A pénteki nagyszabású eseményre tizenkilenc állam- és kormányfő, valamint 1800 veterán volt hivatalos. Az egykori katonák valamennyien 90 év körüliek.

A világháborúban az angolszász szövetségesek által a második frontot megnyitó akciónak, a világtörténelem legnagyobb partraszállási hadműveletének feltehetően ez volt az utolsó olyan nagyszabású kerek évfordulója, amelyet még a veteránok részvételével rendeztek meg.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félelmetes, ahogy egyszerre mozdul meg több tucat kínai robotkutya – videó

Félelmetes, ahogy egyszerre mozdul meg több tucat kínai robotkutya – videó

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél

Ez történt: Kiderült, hogy a modernásoknál több a mellékhatás, mint a pfizereseknél