szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A spanyolországi baszkföldön körülbelül százezer ember alkotott 123 kilométeres élőláncot vasárnap azért a tartomány függetlenségéért. A lánc Durango várostól Pamplonáig, Navarra tartomány fővárosáig húzódott. Az emberek piros-fehér-zöld színű baszk zászlókba öltöztek. A tüntetést egy tavalyi, hasonló megmozdulás ihlette, amelyet egy másik, nagyobb vagy teljes függetlenségre törő spanyolországi régióban, Katalóniában tartottak.

Baszkföldnek saját nyelve és kultúrája van. Jelentős fokú autonómiát élvez Spanyolországon belül, külön parlamenttel és kormánnyal rendelkezik. Az ETA szeparatista csoport a múlt század ötvenes évei végétől fegyveres harcot vívott a függetlenségéért, de végül elvesztette a tömegek támogatását, és 2011-ben bejelentette, hogy feladja a küzdelmet.

A gazdasági és pénzügyi válság miatt az elmúlt években demokratikus függetlenségi mozgalom kapott erőre a Baszkföldön. A baszk parlamenti képviselők egy csoportja május 29-én szimbolikus önrendelkezési nyilatkozatot tett, és nagyobb hatalmat követeltek a tartománynak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindössze egy tanár ment be tanítani Répcelakon, fegyelmit kaptak a hiányzók

Mindössze egy tanár ment be tanítani Répcelakon, fegyelmit kaptak a hiányzók

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről

Visszavonja a kormány a civiltörvényt

Visszavonja a kormány a civiltörvényt