szerző:
MTI

A Szentlélek szerepéről beszélt az egyház és az emberek életében Ferenc pápa vasárnap a római Szent Péter bazilikában bemutatott pünkösdi szentmisén.

A Szent Péter téren délben mondott Mennyek Királynője (Regina Coeli) imádságkor Ferenc pápa köszönetet mondott mindazoknak, akik a vasárnap esti izraeli-palesztin békeima sikeréért imádkoznak. Az egyházfő hangoztatta, hogy a békeima a Szentföld, a Közel-Kelet és az egész világ békéjéért szól. Szavai közben a Szent Péter téren palesztin zászlók lobogtak.

Ferenc pápa úgy fogalmazott: a Szentlélekhez hasonlóan a mai egyháznak is meg kell lepnie, meg kell mozdítania a világot. Hozzátette: ha az egyház nem képes meglepetést okozni, gyenge, beteg, haldokló és újjáélesztésre van szüksége.

©

Az egyházfő a pünkösdvasárnapi szentmisén azt is mondta: a Szentlélek a keresztények tanítómestere, útmutatója, emlékezete. "A Szentlélek segít beszélni Istennel és segít az emberekkel való testvéri párbeszédben (...), segít megérteni szenvedésüket, reményeiket..." – fogalmazott Ferenc pápa néhány órával a Vatikánban tartandó, vasárnap esti izraeli-palesztin békeima előtt.

A római Szent Péter bazilikában kilencven bíboros és püspök, valamint kétszáz pap koncelebrált az egyházfővel, aki felidézte, hogy Pünkösd ünnepén a Szentlélek alászállt a tanítványokra.

A  Szentlélek azóta is az egyház és a hívők lelki vezetője, segít megismerni az életet, rámutat az ellentmondásokra és igazságtalanságokra, a Szentlélek az egyház életereje és élő emlékezete. "Az emlékezet nélküli keresztény félúton bolyong" – fogalmazott a pápa.

A pünkösdvasárnapi misén a Szent Péter bazilikában egyebek mellett ukránul imádkoztak a világ népeiért és vezetőikért és kínaiual a misszonárius szerzetesekért.

©

Este hat órától várják a Vatikánba a pápai állam kertjeiben tartandó izraeli-palesztin békeima résztvevőit. Ferenc pápa vatikáni lakóhelyén a Szent Márta-házban fogadja az izraeli és palesztin államfőt, majd együtt mennek a vatikáni kertekbe.

Az imádságon részt vesz I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka. Ott lesznek az izraeli és palesztin elnököt kísérő zsidó-muzulmán delegációk tagjai, a szentföldi egyházak vezetői, az olasz és római zsidó közösség elnökei, valamint Abraham Skorka a Buenos Aires-i latin-amerikai rabbiképző szeminárium rektora és Omar Abboud Argentína muzulmán közösségének vezetője, akik Ferenc pápát május végén a Szentföldre is elkísérték.

A Vatikántól közölt imaszöveg szerint a találkozón először héberül, majd angolul, végül arabul szól imádság, amely minden nyelven három részre oszlik: hálát ad a teremtésért, bocsánatot kér a tévedésekért és bűnökért, békére szólít fel a Szentföldön. Részletek hangzanak el a Zsoltárokból, az Evangéliumból, a breszlávi Náchmán rabbi tanításaiból, II. János Pál apostoli leveleiből. Ezt Ferenc pápa, Simon Peresz és Mahmúd Abbász egymás utáni imája követi. Végül kezet fognak egymással és elültetnek egy olajfát. Simon Peresz vasárnap reggel megérkezett Rómába, Mahmúd Abbász a későbbi órákban, az egyiptomi elnökbeiktatásról érkezik az olasz fővárosba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sérült fekete párducot láttak Skóciában

Sérült fekete párducot láttak Skóciában

Elfogyott a pénz a brit rakétaautó mögül

Elfogyott a pénz a brit rakétaautó mögül

A marihuána legalizálása miatt nő az autós balesetek száma

A marihuána legalizálása miatt nő az autós balesetek száma

Kiadatási egyezményt kötött Magyarország Thaifölddel

Kiadatási egyezményt kötött Magyarország Thaifölddel

Taxiengedély hiánya és szabálytalan autó miatt büntettek limuzinosokat

Taxiengedély hiánya és szabálytalan autó miatt büntettek limuzinosokat

100 millió eurót ad Bill Gates Európának

100 millió eurót ad Bill Gates Európának