szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Átalakította kormányát, lecserélve pénzügyminiszterét is Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök hétfőn, két héttel azután, hogy pártja, a koalíciót vezető Új Demokrácia súlyos vereséget szenvedett az európai parlamenti (EP-) választásokon.

A legfontosabb változás, hogy Janisz Szturnaraszt a pénzügyi tárca élén Gikasz Harduvelisz pénzügyi szakértő, a pireuszi egyetem professzora váltja - közölte a kormány egyik szóvivője a NERIT állami televízióban.

A tévé híradása szerint Szamarasz az ország legújabb kori történetének egyik legszélesebb körű kormányátalakítását hajtotta végre. Elemzők szerint a kormányfő menesztette szinte minden olyan miniszterét, akinek köze volt a görögök számára sürgetően fontos, de mindeddig elmaradt munkahelyteremtés kérdéséhez. Így mennie kellett a gazdasági és fejlesztési miniszternek, továbbá a belügyi, az egészségügyi, a mezőgazdasági és az oktatásügyi tárca vezetőjének is.

Szamarasz, hogy egyensúlyt teremtsen pártja koalíciós partnerével, a pénzügyi válság idején támogatottsága nagy részét elvesztő Pánhellén Szocialista Mozgalommal (PASZOK), a miniszteri posztok egy részét a szocialistáknak adta.

Az új pénzügyminiszter, Harduvelisz a bankügyek szakértőjének számít, és az elkerülhetetlen reformok egyik fő védelmezője Görögországban. Az 58 éves közgazdász a 2012-es görög pénzügyi válság legsúlyosabb szakaszában Lukasz Papadémosz akkori miniszterelnök tanácsadójaként vett részt a nemzetközi hitelezőkkel (a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank és az Európai Unió) folytatott tárgyalásokon, de gazdasági tanácsadóként szolgált Kosztasz Szimitisz szocialista miniszterelnök 2000 és 2004 közötti kormánya idején is.

A görög média az elmúlt napokban azt találgatta, hogy Szamarasz lazítani akar kormánya adó- és takarékossági politikáján, és ez aggodalmat keltett az ország hitelezőinek körében.

Az ellenzéket vezető radikális baloldali Sziriza párthoz közel álló források hétfő este elterelő műveletnek nevezték a kormányátalakítást, amely szerintük "semmi újat nem hoz" Görögország számára. A Sziriza ellenzéki szövetsége a május 25-i EP-választáson a szavazatok 26,5 százalékát szerezte meg, négy százalékpontot verve rá a kormánykoalíciót vezető Új Demokráciára (22,8 százalék).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez a vese benn akar maradni, és benn is fog

Ez a vese benn akar maradni, és benn is fog

Az Emmi szerint a diákok háromnegyede volt hétfőn iskolában

Az Emmi szerint a diákok háromnegyede volt hétfőn iskolában

A járvány kezdete óta megháromszorozódott a depresszió gyakorisága

A járvány kezdete óta megháromszorozódott a depresszió gyakorisága