szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A májusban államcsínyt végrehajtó thaiföldi katonai vezetés hétfőn közölte, hogy nemzetközi emberi jogi szervezeteknek akarja bizonygatni lépései szükségességét, miközben belföldön a hadsereg "boldogságkampányt" indított a lakosság megbékítése érdekében.

A magát a Béke és Rend Nemzeti Tanácsának nevező katonai vezetés arra utasította az ország New York-i és londoni nagykövetét, hogy találkozzanak a Human Rights Watch és az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezetek képviselőivel, és magyarázzák el nekik az ország helyzetét. A két szervezet megerősítette, hogy megkeresték őket Bangkok diplomáciai képviselői.

A nagyköveteknek a találkozón vélhetően a katonai vezetés azon hétfői intézkedését is meg kell majd indokolniuk, amely elrendelte a politikai pártok tevékenységének felfüggesztését.

A hadsereg május 22-én, fél éves belpolitikai káosz és tüntetéshullám után vette át a hatalmat Thaiföldön. Az alkotmányt felfüggesztették, a politikai elit nagy részét, majd később számos demokráciapárti aktivistát őrizetbe vettek, az emberi jogvédőknek pedig megtiltották, hogy nyilatkozzanak a külföldi médiának. A lépésre a puccsot vezető Prajuth Csan-ocsa tábornok szerint a rend helyreállítása miatt volt szükség.

Ugyanakkor a fegyveres erők nemcsak a rendet, hanem a boldogságot is megpróbálják visszaállítani az országban. A hadsereg a napokban "boldogságkampányt" indított, országszerte ingyenes ételosztással tarkított zenés rendezvényeket szervez a lakosság megbékítése, illetve saját imázsának javítása és a hatalomátvétel elfogadottságának növelése érdekében.

E kampány egy eleme az a pénteken a hadsereg zenekara által megjelentetett dal is, amelyet hétfőig mintegy 200 ezren néztek meg a Youtube videómegosztó oldalon. A hazafias nóta szerint, amelynek szövegét állítólag maga Prajuth Csan-ocsa tábornok írta, "a nemzet veszélyekkel néz szembe", de a hadsereg "időben beavatkozik", és "a boldogság vissza fog térni Thaiföldre". Ha az emberek adnak egy kis időt a hadseregnek, Thaiföld újra csodálatos ország lesz - ígéri a dal.

Ugyanakkor a YouTube-on nem minden kommentelőt érintett meg a fenti ígéret, egyesek ugyanis választások kiírását követelték a szórakoztatóipari babérokra törő tábornoktól hozzászólásaikban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hét alatt 10 százalékkal csökkent az új fertőzések száma Németországban

Egy hét alatt 10 százalékkal csökkent az új fertőzések száma Németországban

Újabb részleteket árult el Szájerről a brüsszeli parti szervezője

Újabb részleteket árult el Szájerről a brüsszeli parti szervezője

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert