szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Petro Porosenko ukrán elnök utasította kedden a kijevi kormányzatot, hogy hozzon létre biztonságos folyosót Kelet-Ukrajnában azoknak a békés lakosoknak, akik el akarják hagyni a terrorellenes művelet övezetét.

–Az államfő azután hozta meg a döntést, hogy tanácskozott az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU), a védelmi és a belügyi minisztérium, valamint a katasztrófavédelem vezetőivel. 

Porosenko elrendelte továbbá, hogy a kormány szervezze meg az emberek szállítását, egészségügyi ellátását, valamint hozzon létre mobil állomásokat a békés lakosság ivóvízzel, élelemmel és gyógyszerekkel való ellátására. A helyi közigazgatási szerveknek és önkormányzatoknak pedig a kormányzattal együttműködve gondoskodniuk kell a műveleti övezetből érkezők elhelyezéséről. 

A múlt hétvégén arról számolt be a helyi média, hogy a frissen beiktatott államfő kijelentette, ezen a héten tűzszünetet kell életbe léptetni Kelet-Ukrajnában. Ezt azután mondta, hogy ülést tartott az a háromoldalú – Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló – összekötő csoport, amely az általa szombaton javasolt béketerv megvalósításának részleteit dolgozza ki. 

Az új elnök rendezési tervének részletei egyelőre nem ismertek. Szombaton, államfői beiktatásakor mondott beszédében büntetlenséget ígért azoknak a kelet-ukrajnai szakadároknak, akik leteszik a fegyvert, és nem öltek sem katonákat, sem civileket.

Kijelentette, ellenőrzött folyosót nyitnak Oroszország felé, hogy a külföldi zsoldosok elhagyhassák Ukrajnát. Leszögezte viszont, hogy terroristákkal nem tárgyal. Korábbi nyilatkozataiban kijelentette, hogy a terrorellenes műveletet hatékonyabbá kell tenni, és mihamarabb be kell fejezni.

Mihajlo Koval védelmi miniszter egy hétfői nyilatkozatában azt mondta, hogy megoldásához közeledik a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus. Részletekbe nem bocsátkozva annyit mondott, hogy Porosenko elnök "reménykeltő gyakorlati intézkedéseket tesz".

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

Egyszerű trükkel szüntetné meg az IKEA a boltjai előtt a sorban állást

Egyszerű trükkel szüntetné meg az IKEA a boltjai előtt a sorban állást

Gázpisztollyal lövöldöztek Kispesten

Gázpisztollyal lövöldöztek Kispesten