szerző:
MTI

Hét tagállam 48 európai parlamenti (EP-) képviselőjének részvételével újra megalakul az Európai Parlamentben az euroszkeptikus brit Nigel Farage vezette Szabadság és Demokrácia Európája (EFD) nevű képviselőcsoport - közölte szerdán az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP).

A bejelentéskor Nigel Farage brit euroszkeptikus politikus arról beszélt, hogy a frakció célja az, hogy a nép hangja legyen. Farage azt is mondta, hogy arra számít, hogy még csatlakoznak képviselők a most megalakult frakcióhoz. "Ott leszünk a fronton, és harcolni fogunk, hogy helyreállítsuk a szabadságot, a nemzeti demokráciát és a jólétet Európában. Számíthatnak arra, hogy kiállunk az igaz ügyért, hogy visszaadjuk országaink kezébe a gyeplőt, amellyel saját sorsukat irányíthatják" - jelentette ki Nigel Farage.

A frakció gerincét Farage pártja, a UKIP és az olasz Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) képviselői adják. Emellett az egykori litván miniszterelnök és államfő, Rolandas Paksas vezette Rend és Igazság, a Svéd Demokraták, a cseh Szabad Polgárok Pártja, a lett Parasztunió politikusai és egy francia független képviselő csatlakozott az EFD-képviselőcsoporthoz - derül ki a UKIP közleményéből.

Az Európai Parlament legfrissebb mandátumbecslése szerint az EP legnagyobb frakciójával a következő öt évben is az Európai Néppárt (EPP) rendelkezik majd, 221 EP-képviselő foglal majd helyet soraikban. Őket, ahogy eddig, a balközép, szociáldemokrata Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) követi 191 képviselővel. Az új EP-ben viszont már nem a liberálisok, hanem az EPP-től jobbra helyet foglaló Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportja lesz a harmadik legnagyobb 64 képviselővel, és csak őket követi a liberális ALDE 59, illetve a zöld frakció 54 képviselővel. A baloldali radikális Egyesült Európai Baloldal-Északi Zöld Baloldal 52 mandátummal rendelkezhet majd a 751 fős strasbourgi uniós parlamentben.

Közös frakció létrehozásán dolgozik a már választások előtt szövetséget kötő szélsőjobboldali francia Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen és a főleg iszlámellenes kirohanásairól ismertté vált holland radikális politikus, Geert Wilders is. Ehhez minimum hét tagállamból legalább 25 képviselőt kellene megnyerniük. A minimum létszámot a két párt önmagában is teljesíti, ám egyelőre nem sikerült hét tagállamból EP-képviselőket verbuválniuk megalakítandó frakciójukhoz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A BKV-t nem zavarja, hogy Habony barátja egymilliárd forinttal tartozik nekik

A BKV-t nem zavarja, hogy Habony barátja egymilliárd forinttal tartozik nekik

Imádni fogja ezt a karórát – amíg meg nem tudja, mennyibe kerül

Imádni fogja ezt a karórát – amíg meg nem tudja, mennyibe kerül

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

Domokos László: A fejlett pénzügyi kultúra javítja az életminőséget

127 millió forintért aszfaltozhat Mészáros üzlettársának cége Kecskeméten

127 millió forintért aszfaltozhat Mészáros üzlettársának cége Kecskeméten

Tovább melegszik az idő, de kicsit még marad a szél is

Tovább melegszik az idő, de kicsit még marad a szél is

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on