szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bevonult a börtönbe pénteken Janez Jansa volt szlovén kormányfő, az ellenzéki, konzervatív Szlovén Demokrata Párt elnöke, akit korrupciós vádakkal két év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Jansa több száz támogatója kíséretében érkezett a kelet-szlovéniai Dob fegyházához, ahol börtönbüntetését tölti majd 600 másik elítélttel együtt.

A helyi beszámolók szerint az ott várakozó körülbelül 2000 szimpatizáns zászlókat és támogató feliratú transzparenseket lengetett. Az emberek a feliratokon Jansa szabadságát kérték, és Nelson Mandelához hasonlították a szlovén politikust.

A börtön bejárata előtt színpadot állítottak, beszédeket mondtak és hazafias dalokat énekeltek.

Jansát 2014 áprilisában találta bűnösnek a bíróság azért, mert 2006-ban kenőpénzt fogadott el a Patria finn fegyvergyártó cégtől. Első fokon 2013 júniusában ítélték el, de a politikus fellebbezett.

Két másik vádlottat, Ivan Crnkovic üzletembert és Tone Krkovicot, a szlovén hadsereg tábornokát 22 hónap letöltendő börtönbüntetésre és fejenként 37 ezer eurós (11 millió forint) pénzbüntetésre ítélték, ezt az összeget Jansának is ki kell fizetnie.

A politikus az utolsó pillanatig reménykedett abban, hogy a legfelsőbb bíróság vagy az alkotmánybíróság felfüggeszti büntetését, utóbbi azonban a hét elején elutasította a kérelmet, mert azt előbb nem a legfelsőbb bíróságnak nyújtották be.

Janez Jansa egy éve mondott le a kormányfői tisztségről más korrupciós vádak miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Menczer szerint Európa Kínában áll sorban vakcináért

Menczer szerint Európa Kínában áll sorban vakcináért

Pont az Autókereskedők műsorvezetője mellet húzott el egy Aston Martin V12 Speedster – videó

Pont az Autókereskedők műsorvezetője mellet húzott el egy Aston Martin V12 Speedster – videó