szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint a Szíriában harcoló ellenzéki fegyveres csoportok egyre több gyermekkatonát alkalmaznak.

Egyes szélsőséges csoportok, köztük az Iraki és Levantei Iszlám Állam külön programokat indítottak gyermekek beszervezésére és kiképzésére. Állítólag már 15 évesek is harcolnak egyes csoportokban – olvasható a jogvédők hétfőn kiadott jelentésében.

A Human Rights Watch arra figyelmeztetett, hogy ez háborús bűnnek is minősíthető, és felelősségre vonhatók azok az országok is, amelyek ilyen szervezeteket anyagilag támogatnak.

"A szíriai fegyveres konfliktus borzalmait tovább növeli, hogy gyermekeket küldenek a frontvonalra" – olvasható a jelentésben, amely a kormány oldalán álló csoportokkal ezúttal nem foglalkozott.

A most kiadott jelentés nem ad becslést a gyermekkatonák számáról, de idéz egy, az ellenzékhez közel álló szír szervezetet, amelytől nemrég azt közölték, hogy 2011 szeptembere óta 194 "nem civil" gyermeket öltek meg Szíriában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!