szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fél évvel súlyosbította a bukaresti ítélőtábla kedden Adrian Nastase volt román miniszterelnök négyéves börtönbüntetését.

A bukaresti táblabíróság döntése jogerős, így a volt román kormányfőnek összesen négy évet és hat hónapot kell letöltenie. Az ügyészek egy év szabadságvesztést kértek tekintettel arra, hogy Nastase már kétszer el volt ítélve, de a bíróság csak részben fogadta el kérésüket, így fél év többletbüntetést róttak ki Nastaséra.

Május elején első fokon a bukaresti törvényszék összbüntetésbe foglalta Nastase két börtönbüntetését, és akkor elutasította a vádhatóságnak a plusz egy év szabadságvesztésre vonatkozó kérését.

A volt kormányfőt idén januárban ítélték el 4 évre egy korrupciós perben, miután 2012-ben 2 év szabadságvesztést róttak rá egy másikban. Ez utóbbi egyharmadát letöltötte, és tavaly márciusban helyezték feltételesen szabadlábra. Nastase januárban került újból börtönbe.

A két évvel ezelőtti, első ítélet abban találta vétkesnek Nastasét, hogy illegálisan finanszírozta 2004-ben elnökválasztási kampányát. Idén januárban a politikust vesztegetés elfogadása és a vád egyik tanújának megzsarolása miatt ítélték szabadságvesztésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!