szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Különleges tömegközlekedési eszközhöz építenek tesztpályát Izraelben. A kétszemélyes kocsik a levegőben haladnak majd, méghozzá egy mágneses pályán. A fejlesztők azt ígérik, hogy 2015 végére kiépítik a rendszert – olvasható a BBC hírei között.

Az Israel Aerospace Industries cég kampuszán építik ki az 500 méteres tesztpályát. Egy kaliforniai székhelyű társaság skyTran nevű fejlesztéséről van szó, amely később nagyobb városokban is megjelenhet, ha beválik.

A mágneses pályán keringő járművek kétszemélyesek lesznek, legnagyobb sebességüket 70 kilométer/órára tervezik, de az elképzelések szerint ennél jóval gyorsabban is száguldhatnak majd a tesztek eredményétől függően.

Bizonyos értelemben személyre szabott tömegközlekedési eszközről van szó: elég lesz ugyanis a járművek hívásához egy okostelefonos alkalmazás. Az utas jelzi, hogy hol van éppen, érkezik a kocsi, és amikor beszállt, megjelöli az irányt.

Az izraeli tesztpálya nagyon fontos a fejlesztőknek: ha itt minden flottul menne, Indiában és az Egyesült Államokban is megjelenhetne az új tömegközlekedési eszköz – legalább is most így képzelik.

Azzal érvelnek, hogy az újfajta függővasúthoz nem kell pályát építeni a földön, és kevesebb helyet foglalnak el a meglévő infrastruktúrában a magasban haladó járművek.

Az Israel Aerospace Industries oldalán és a BBC Tech rovatában már látványterv is elérhető a skyTran tesztpályájáról.

A tel-avivi mágneses függőkocsik kicsit Jetsonék világát idézik. Az itthon is népszerű amerikai rajzfilmben George Jetson és családja olyan futurisztikus világban él, ahol már a levegőben közlekednek az emberek mindenféle modern járművekkel.

A sorozat főcíme bizonyára azoknak is ismerős lehet, akik egyébként nem nézték a rajzfilmet: a családfő modern formájú, lebegő autójából engedi útjára iskolába tartó gyerekeit és feleségét, Jane-t, aki ravasz módszerrel szerez az urától némi pénzt a shoppingoláshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!