szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött Donyeckben pénteken a kelet-ukrajnai konfliktus békés megoldását célzó tárgyalások második szakasza, a kijevi vezetők és az oroszbarát szakadárok képviselői próbálnak dűlőre jutni.

Viktor Medvedcsuk, a békés rendezéssel foglalkozó nemzetközi csoport tagja azt mondta: a tárgyalásokon a Donyec-medencei tűzszünet szabályait, valamint a tűzszünet ellenőrzésének alapelveit vitatják meg. Ott van az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) két képviselője is.

A kelet-ukrajnai válság ügyében az első többoldalú tárgyalási fordulót hétfőn tartották Donyeckben.

Egy brüsszeli diplomáciai forrás szerint Petro Porosenko ukrán elnök beleegyezett abba, hogy hétfőig meghosszabbítsa a pénteken lejáró tűzszünetet. Ezt az ukrán elnök hivatalosan nem erősítette meg. Utalt arra, hogy a tűzszünet csak késő este jár le, ő addig befejezi az Ukrajnán belüli konzultációkat, majd meghozza a döntést.

A tűzszünetet továbbra is megsértik. Ismeretlen fegyveresek a Donyeck megyei Artemivszkben kora hajnalban rálőttek egy polgári autóbuszra, megölték a sofőrt és az egyik utast. Luhanszk megyében két robbantással megrongáltak egy vasúti hidat – közölte az UNIAN ukrán hírügynökség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!