szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyiptom-szerte legkevesebb húszan haltak meg csütörtökön, az iszlamista Mohamed Murszi tavalyi megbuktatásának első évfordulóján - jelentette az an-Níl egyiptomi hírtelevízió.

A közel egy éve rács mögött ülő exelnököt támogatók gízai tüntetése elleni rendőrségi akcióban az an-Níl értesülései szerint egy ember vesztette életét. A helyszínről a Twitter közösségi oldalon terjesztett egyes jelentések ugyanakkor három halálesetről szóltak. A fokozott készenlétben lévő rendvédelmisek kilenc különböző városban összesen több mint százötven demonstrálót vettek őrizetbe.

A Sínai-félsziget és a Gázai övezet közti határ mentén elterülő Rafah város déli részén a fegyveres erők az Anszár Beit al-Makdisz nevű dzsihadista csoport tizenhét tagjával végeztek.  
Egy több iszlamista pártból és mozgalomból álló szövetség napokkal ezelőtt arra hívta fel az egyiptomiakat, hogy a július 3-i "államcsíny" évfordulóján "rohanják le" az ország fontosabb tereit és közlekedési csomópontjait. A felhívás szerint a nemzeti szintű mozgósítást országszerte a "düh napjai" fogják követni, amelyek a tavalyi hatalomváltás után létrejött berendezkedés végét és az egyiptomi forradalom helyreállítását hozzák el.

A biztonsági erők lezárták az egyiptomi forradalom jelképes helyszínét, a kairói Tahrír teret és a város számos más pontját is, amelyeket tűzszerészek fésültek át, miután az utóbbi egy hétben számos házi készítésű pokolgép robbant fel, több embert megölve.

Az an-Níl szerint csütörtökön három, út mentén elhelyezett pokolgép robbant fel Kairóban, de senki nem sérült meg. A fővárostól nyugatra fekvő Kerdasza településen viszont egy robbanószerkezet a tettesek kezében lépett működésbe. A detonációban mindketten életüket vesztették.

Az iszlamisták által bejelentett országos szintű mozgósítás helyett csak pár száz ember vett részt a demonstrációkon, amelyeket a rendvédelmi erők viszonylag rövid idő alatt elfojtottak. Biztonsági források szerint azonban nem kizárt, hogy naplemente után, amikor a muzulmán egyiptomiak megtörik a ramadán alkalmából tartott böjtöt, újból felerősödnek a kormányellenes megmozdulások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!