szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Juvál Diszkin, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat volt főnöke szerint a Netanjahu-kormány hibás politikája a felelős a biztonsági helyzet eszkalálódásáért.

Diszkin szombaton a Facebookon hosszas elemzésben figyelmeztetett arra, hogy a Netanjahu-kormány palesztinokkal kapcsolatos politikájának egyenes következménye a biztonsági helyzet romlása. Bejegyzését izraeliek ezrei osztották meg egymással, s a tévéhíradók is foglalkoztak állításaival.

Diszkin szerint az izraeli kormány minden közel-keleti történést a közvélemény megfélemlítésére használ. Azt bizonygatja, hogy nincs palesztin partnere a békéhez, és újabb telepeket épít megváltozhatatlannak tűnő új helyzetet teremtve. Nem foglalkozik az izraeli arabok és az izraeli társadalom növekvő egyenlőtlenségének gondjaival, miközben a biztonságiak szakszerű munkája létrehozott egy illúziót, hogy ilyen feltételek mellett is lehetséges a palesztinok körében a nyugalom fenntartása.
 
De a biztonsági helyzet jelenlegi gyors romlása nemcsak a három izraeli fiatal brutális megölése miatt történt, hanem azért is, mert a kormány abban az illúzióban él, hogy minden területen befagyaszthatja a helyzetet, hogy erővel minden megoldható, hogy a palesztinok mindent eltűrnek Ciszjordániában gazdasági helyzetük romlása ellenére, hogy a nemzetközi közösség nem fog szankciókat életbe léptetni és hogy az izraeli arabok nem fognak utcára vonulni. 

Mindez azonban hosszú távon tarthatatlan - hangoztatja Diszkin, aki szerint a jelenlegi zavargások még sokkal súlyosabbakká válthatnak (ha időlegesen lecsillapodnak is majd a kedélyek), mert tovább munkálnak a belső feszültségek. A palesztin tömegek frusztráltak, nem látnak jövőképet, azt látják, hogy elveszik földjeiket, s Diszkin szerint egy szikra is elég lehet az elégedetlenség fellobanásához, utcára vonulásukhoz.

Diszkin hat éven át vezette a Sin Bétet, amely elsősorban információk gyűjtésével foglalkozik a palesztinok körében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Debreceni Egyetem rektora szerint a modellváltás ellenzői az MSZMP és az MSZP tagjai

A Debreceni Egyetem rektora szerint a modellváltás ellenzői az MSZMP és az MSZP tagjai

Három sztrájk és egy háromórás tárgyalás után sincs megállapodás a ContiTechnél

Három sztrájk és egy háromórás tárgyalás után sincs megállapodás a ContiTechnél

Logikus volna: ilyen lehetne az széthajtható iPhone

Logikus volna: ilyen lehetne az széthajtható iPhone