szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lakóházakat is célba vettek az izraeli harci gépek kedd hajnalban. Az egyik házban állítólag egy Hamász-aktivista lakott. A radikális palesztin szervezet az izraeli offenzívára reagálva "földrengésszerű" támadással fenyegetett. Előzőleg palesztin fegyveresek rakéták tucatjaival támadták Izraelt az övezetből.

Izrael légitámadást hajtott végre kedd hajnalban a Gázai övezet ellen, a harci gépek több mint 50 célpontra mértek csapást, köztük lakóházakra is. Előzőleg palesztin fegyveresek rakéták tucatjaival támadták Izraelt az övezetből.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy hadműveletet indított, amelynek célja a gázai rakétakilövések leállítása. A héberül „erős sziklának”, angolul pedig „védelmi élnek” nevezett hadműveletben a légierő kedd reggelig a katonai rádió közlése szerint több mint ötven támadást hajtott végre. Három csapást a tengerről mértek. A célpontok között négy lakóház, huszonöt rakétakilövő, három katonai támaszpont és tíz katonai infrastruktúraként meghatározott létesítmény volt.

Palesztin tisztségviselők szerint a légitámadás körülbelül egy órán át tartott. Két lakóházat vettek célba az izraeli gépek az övezet déli részén. Az egyik ház egy Hamász-aktivistáé volt egyik szomszédja szerint.

A Reuters beszámolója szerint a két ház közül az egyik Hán-Júnisz településen volt. Ezt földig rombolta a becsapódó rakéta. A repeszek megsebesítettek kilenc embert a környéken. A ház üres volt a támadáskor. A palesztin belügyminiszter elmondta, hogy egy izraeli hírszerző tiszt előzőleg telefonon felhívta a családot, és arra kérte őket, hogy hagyják el az épületet, mert le fogják bombázni. A család időben kimenekült.

A közszolgálati rádió szerint a hadvezetőség újabb tartalékosok mozgósítását tervezi az eddigi ezerötszáz fő mellé. A Gázai övezet elleni 2012-es „Felhőoszlop” hadművelet idején mintegy hatvanezer tartalékos katonát hívtak be.

A Hamász radikális palesztin szervezet az izraeli offenzívára reagálva "földrengésszerű" támadással, Izrael területén mélyebben becsapódó rakétákkal fenyegetett. Az, hogy lakóházakat támadott Izrael, "túlmegy minden határon" – közölték.

Előzőleg, hétfőn palesztin fegyveresek már nemcsak az ország déli, hanem középső részét is lőtték. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint több mint 80 rakétát indítottak el.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Paramount+ néven indul új streaming szolgáltató, ami idővel Magyarországon is elérhető lesz

Paramount+ néven indul új streaming szolgáltató, ami idővel Magyarországon is elérhető lesz

Annyi a covidos Balassagyarmaton, hogy a polgármester arra kéri a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket

Annyi a covidos Balassagyarmaton, hogy a polgármester arra kéri a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket

Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell

Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell