szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izraeli hadsereg szerint gázai fegyveresek rakétákat lőttek ki a dimonai nukleáris kísérleti központra szerdán. A reggeli rakétahullám után a légierő tovább fokozta a gázai fegyveresek elleni offenzíváját, az izraeli védelmi miniszter pedig kijelentette, hogy a közeli napokban kiterjesztik az eddig csak légi hadműveletet. Médiajelentések szerint a légicsapások kezdete óta 51-en haltak meg Gázában, köztük 13 gyerek és 9 nő.

A hadsereg tweetje szerint a palesztin fegyveresek három rakétát lőttek ki a létesítményre. Egyet az izraeli elhárítórendszer elfogott, kettő pedig lakatlan térségben csapódott be. A hadsereg szóvivője szerint a támadásban sem sérülés, sem anyagi kár nem történt. Az izraeli védelmi erők a Twitteren arról is beszámoltak, hogy a nap folyamán 72 rakétatámadás érte az ország területét. Gázai egészségügyi források szerint a légicsapások kezdete óta 51-en haltak meg Gázában, köztük 13 gyerek és 9 nő.

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter szerdán kijelentette, hogy a közeli napokban kiterjesztik az eddig csak légi hadműveletet, és „súlyos árat fog fizetni a Hamász” - közölte a Háárec című újság honlapja. Jaalon a Sin Bét belbiztonsági szervezet és a hadsereg vezérkarával folytatott megbeszélés után nyilatkozott. Mint mondta, a Gázai övezet elleni légitámadásokban fegyvereket, a terror infrastruktúrájának építményeit, parancsnokságokat, a Hamász intézményeit, kormányzati épületeket és terroristák házait pusztították el. „Különböző rangú terroristákat ölünk meg, ez a tevékenység folytatódik és egyre erősödik”, mondta a védelmi tárca vezetője, hozzátéve, hogy  „nem lesz rövid hadművelet, tovább támadjuk a levegőből a Hamászt és a többi terrorszervezetet”.

©

Moti Almóz altábornagynak, a hadsereg szóvivőjének a közlése szerint a szerda reggeli Izrael elleni rakétahullám után a légierő tovább fokozta a gázai fegyveresek elleni offenzíváját, és megkezdték a szárazföldi hadművelet előkészítését. Az izraeli légicsapások ellenére is folytatódnak a rakétatámadások, ilyenkor a katonai rádió adását megszakítva ismerteti azoknak a településeknek a nevét, ahol a lakosságnak 1-2 percen belül fedezékbe kell vonulnia.

Almóz szerint a Vaskupola rakétavédelmi rendszer kilencven százalékos sikerrel működött a harcok hétfő esti megindulása óta, s az utóbbi 24 órában megsemmisített 45 rakétát. A legfrissebb hivatalos adatok szerint Izrael kedd óta 160 gázai célpontot lőtt, a gázai fegyveres szervezetek pedig 170 rakétát lőttek ki Izraelre, de a lövedékek száma folyamatosan nő. A hadsereg megerősítette, hogy szerdán valószínűleg egy Sztrela típusú (orosz) légvédelmi rakétát irányítottak egy izraeli repülőgépre.

Eközben a Hamász és Iszlám Dzsihád radikális iszlamista palesztin mozgalmakkal közös célokat hirdetett a Fatah párt a Facebook-oldalán. Mahmúd Abbász palesztin elnök világi és a Gázai övezetet uraló Hamászhoz képest mérsékelt pártjának a hivatalos Facebook-oldalán szerdán megjelent egyik bejegyzés szerint "egy az Isten, egy a haza, egy az ellenség, egy a cél”. Mindez egy kép kíséretében olvasható, amely álarcos fegyveres palesztin harcosokat mutat, a háttérben a jeruzsálemi al-Aksza-mecsettel.

©

Délutánra Abbász elnök összehívta hivatalába a palesztin vezetőket, jelenlétükben ünnepélyesen nemzetközi szervezetekhez való csatlakozási dokumentumokat ír majd alá várhatóan. Többek közt a hágai nemzetközi bírósághoz való csatlakozás iratait is magához kérette - közölte a Háárec című újsággal egy tisztségviselő. 

Délután két rakéta a Gázai övezettől 120 kilométerre lévő Zikron Jákov településig jutott a 2-es tévécsatorna hírei szerint, ahol lakatlan területen ért földet.

A Vaskupola csak olyan lövedékek ellen indít elfogórakétát, amelyek lakott területre esnének. A Hamász vállalta magára az eddigieknél nagyobb hatótávolságú rakétával végrehajtott támadást, és bejelentette, hogy az onnan mintegy 35 kilométerre lévő ipari város, Haifa volt a célpont.

Palesztin források szerint a reggeli órákban az ország középső részére kilőtt, a Vaskupola által semlegesített rakéták a Ben Gurion nemzetközi repülőteret vették célba. Az izraeli hatóságok már kedden bejelentették, hogy menetrendi változások lehetnek a légierő berepülései miatt a repülőtér forgalmában, az utasok az interneten tudhatják meg a járatok végleges időpontját.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Radar360: Magyar kamionos karanténban, kormány-főváros csörte a színházak miatt

Radar360: Magyar kamionos karanténban, kormány-főváros csörte a színházak miatt

Több száz Mars-rengést észlelt az InSight űrszonda, és már azt is tudni, mi okozta őket

Több száz Mars-rengést észlelt az InSight űrszonda, és már azt is tudni, mi okozta őket

Eltűnt az ételautomaták több, mint kétharmada, miután be kellett kötni őket a NAV-hoz

Eltűnt az ételautomaták több, mint kétharmada, miután be kellett kötni őket a NAV-hoz