szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izraeli hadsereg szerint gázai fegyveresek rakétákat lőttek ki a dimonai nukleáris kísérleti központra szerdán. A reggeli rakétahullám után a légierő tovább fokozta a gázai fegyveresek elleni offenzíváját, az izraeli védelmi miniszter pedig kijelentette, hogy a közeli napokban kiterjesztik az eddig csak légi hadműveletet. Médiajelentések szerint a légicsapások kezdete óta 51-en haltak meg Gázában, köztük 13 gyerek és 9 nő.

A hadsereg tweetje szerint a palesztin fegyveresek három rakétát lőttek ki a létesítményre. Egyet az izraeli elhárítórendszer elfogott, kettő pedig lakatlan térségben csapódott be. A hadsereg szóvivője szerint a támadásban sem sérülés, sem anyagi kár nem történt. Az izraeli védelmi erők a Twitteren arról is beszámoltak, hogy a nap folyamán 72 rakétatámadás érte az ország területét. Gázai egészségügyi források szerint a légicsapások kezdete óta 51-en haltak meg Gázában, köztük 13 gyerek és 9 nő.

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter szerdán kijelentette, hogy a közeli napokban kiterjesztik az eddig csak légi hadműveletet, és „súlyos árat fog fizetni a Hamász” - közölte a Háárec című újság honlapja. Jaalon a Sin Bét belbiztonsági szervezet és a hadsereg vezérkarával folytatott megbeszélés után nyilatkozott. Mint mondta, a Gázai övezet elleni légitámadásokban fegyvereket, a terror infrastruktúrájának építményeit, parancsnokságokat, a Hamász intézményeit, kormányzati épületeket és terroristák házait pusztították el. „Különböző rangú terroristákat ölünk meg, ez a tevékenység folytatódik és egyre erősödik”, mondta a védelmi tárca vezetője, hozzátéve, hogy  „nem lesz rövid hadművelet, tovább támadjuk a levegőből a Hamászt és a többi terrorszervezetet”.

©

Moti Almóz altábornagynak, a hadsereg szóvivőjének a közlése szerint a szerda reggeli Izrael elleni rakétahullám után a légierő tovább fokozta a gázai fegyveresek elleni offenzíváját, és megkezdték a szárazföldi hadművelet előkészítését. Az izraeli légicsapások ellenére is folytatódnak a rakétatámadások, ilyenkor a katonai rádió adását megszakítva ismerteti azoknak a településeknek a nevét, ahol a lakosságnak 1-2 percen belül fedezékbe kell vonulnia.

Almóz szerint a Vaskupola rakétavédelmi rendszer kilencven százalékos sikerrel működött a harcok hétfő esti megindulása óta, s az utóbbi 24 órában megsemmisített 45 rakétát. A legfrissebb hivatalos adatok szerint Izrael kedd óta 160 gázai célpontot lőtt, a gázai fegyveres szervezetek pedig 170 rakétát lőttek ki Izraelre, de a lövedékek száma folyamatosan nő. A hadsereg megerősítette, hogy szerdán valószínűleg egy Sztrela típusú (orosz) légvédelmi rakétát irányítottak egy izraeli repülőgépre.

Eközben a Hamász és Iszlám Dzsihád radikális iszlamista palesztin mozgalmakkal közös célokat hirdetett a Fatah párt a Facebook-oldalán. Mahmúd Abbász palesztin elnök világi és a Gázai övezetet uraló Hamászhoz képest mérsékelt pártjának a hivatalos Facebook-oldalán szerdán megjelent egyik bejegyzés szerint "egy az Isten, egy a haza, egy az ellenség, egy a cél”. Mindez egy kép kíséretében olvasható, amely álarcos fegyveres palesztin harcosokat mutat, a háttérben a jeruzsálemi al-Aksza-mecsettel.

©

Délutánra Abbász elnök összehívta hivatalába a palesztin vezetőket, jelenlétükben ünnepélyesen nemzetközi szervezetekhez való csatlakozási dokumentumokat ír majd alá várhatóan. Többek közt a hágai nemzetközi bírósághoz való csatlakozás iratait is magához kérette - közölte a Háárec című újsággal egy tisztségviselő. 

Délután két rakéta a Gázai övezettől 120 kilométerre lévő Zikron Jákov településig jutott a 2-es tévécsatorna hírei szerint, ahol lakatlan területen ért földet.

A Vaskupola csak olyan lövedékek ellen indít elfogórakétát, amelyek lakott területre esnének. A Hamász vállalta magára az eddigieknél nagyobb hatótávolságú rakétával végrehajtott támadást, és bejelentette, hogy az onnan mintegy 35 kilométerre lévő ipari város, Haifa volt a célpont.

Palesztin források szerint a reggeli órákban az ország középső részére kilőtt, a Vaskupola által semlegesített rakéták a Ben Gurion nemzetközi repülőteret vették célba. Az izraeli hatóságok már kedden bejelentették, hogy menetrendi változások lehetnek a légierő berepülései miatt a repülőtér forgalmában, az utasok az interneten tudhatják meg a járatok végleges időpontját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Covid-oltásra sietett 200 km/h-val egy 88 éves nyugdíjas

Covid-oltásra sietett 200 km/h-val egy 88 éves nyugdíjas

Mit jelent, ha az MTI nem jelenti, avagy Kovács Zoltán és a beteg demokrácia

Mit jelent, ha az MTI nem jelenti, avagy Kovács Zoltán és a beteg demokrácia

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát