szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A július nyolcadikán kezdődött Erős Szikla hadművelet csütörtöki szárazföldi kiterjesztése óta tizennyolc izraeli katona esett el és két civil. Palesztin oldalon 425 halottja van eddig a konfliktusnak, több mint hatvanan a vasárnapi harcok miatt vesztették életüket.

Vasárnap még hevesebben folytatódtak a harcok a Gáza övezetben, miután a szárazföldi hadművelet kiszélesítését jelentette kora reggel az izraeli hadsereg. Immár izraeli oldalon is számottevőbbek a veszteségek.

A Hamász elleni támadásban vasárnap életét vesztette tizenhárom izraeli katona Gáza város északkeleti Szadzsahíja nevű negyedében. Nyolcan egy páncélozott harci járműben haltak meg, páncéltörő rakéta találatától. A halottakon kívül ötvenhárom sebesültje is lett az izraeli hadseregnek, őket különböző izraeli kórházakban ápolják.

John Kerry, az Egyesült Államok védelmi minisztere védelmébe vette az izraeli támadást. "Izraelnek minden joga megvan arra, hogy megvédje magát a Hamász Gázából induló támadásaitól, mindazonáltal az Egyesült Államok igyekszik elérni a mielőbbi tűzszünetet. Egyetlen nemzet sem ül ölbe tett kézzel, ha rakétákkal lövik" - mondta Kerry az NBC amerikai tévének adott interjúban. A rakéták mellett az izraeli támadás igazolásaként említette a Hamász által fúrt alagutakat, amelyek - Kerry megfogalmazása szerint - nyilvánvalóan izraeliek elrablását szolgálnák, vagy szolgálták volna.

A hétvégén az izraeli fegyveres erők 34 földbe vájt lejáratot fedeztek fel, amelyek közel egy tucat, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet által ásott alagúthoz vezettek.

Mahmúd Abbász palesztin elnök mészárlásnak, az Arab Liga főtitkára háborús bűnnek minősítette Izrael vasárnapi hadműveleteit Gáza város Szadzsahíja negyedében. Nabíl el-Arabi az "izraeli agresszió" azonnali beszüntetését és a Gázai övezet lakosságának védelmét követelte.

A negyed lakóit az izraeli hadsereg előzetesen távozásra szólította fel, azonban a palesztinok nagy része otthonában maradt, sokaknak ugyanis nem volt hová menekülni és a Hamász is maradásra kérte a lakosokat.

Palesztin források közlése szerint a Hamász egyik vezető tagjának, Hálil al-Hadzsának a házát ért légitámadásban négyen meghaltak: a Hamász-vezető három családtagja és egy szomszédjuk.

A csaknem két hete tartó, légi támadásokkal kezdődött hadművelet célja Izrael közlése szerint a Gázai övezetből a zsidó állam ellen indított rakétatámadások megszüntetése. Az offenzíva hosszát az övezetet uraló Hamász palesztin szélsőséges szervezet fennmaradó rakétaarzenáljának ütőképességétől teszi függővé.

Az ENSZ közlése szerint Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára vasárnap egyhetes tárgyalássorozatba kezd a gázai konfliktusról és egy lehetséges tűzszünetről. Ban Ki Mun elsőként Mahmúd Abbász palesztin elnökkel találkozik Katarban, onnan Kuvaitvárosba, Kairóba, Jeruzsálembe, Rámalláhba, majd Ammánba utazik tovább, hogy tartós tűzszünet eléréséről tárgyaljon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot

Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot

Pénznyelő portál, balatoni hétvége - erre költött az elmúlt 5 évben az MSZP pártalapítványa

Pénznyelő portál, balatoni hétvége - erre költött az elmúlt 5 évben az MSZP pártalapítványa

A kormány száz lélegeztetőgépet adott a vajdasági magyaroknak

A kormány száz lélegeztetőgépet adott a vajdasági magyaroknak