szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gázai konfliktus mielőbbi rendezése érdekében Kairóba érkezett amerikai külügyminiszter. John Kerry kedden egyiptomi kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen az erőszak azonnali beszüntetésére szólított fel.

"A labda a Hamásznál van" fogalmazott Kerry, utalva arra, hogy a Gázai övezetet uraló iszlamista szervezet a múlt héten elutasította azt az egyiptomi kezdeményezést, amely lehetővé tett volna egy azonnali fegyvernyugvást. Izraelen kívül Mahmúd Abbász palesztin elnök és az Arab Liga is elfogadta a kairói javaslatot. A Hamász azt rótta fel az egyiptomi vezetőknek, hogy őket megkerülve dolgozták ki az iniciatívát, amelyről a szervezet illetékeseit hivatalos úton nem is értesítették. 

Kerry szerint az említett javaslat megfelelő keretet nyújt a tűzszünethez, s közölte, hogy a Hamásznak most alapvető döntéseket kell hoznia, ahelyett, hogy rakétákkal lője Izraelt, és arra használja a földalatti alagútrendszerét, hogy azon keresztül a zsidó állam területére jutva embereket gyilkoljon meg, illetve raboljon el. 

Az amerikai külügyminiszter sajnálatát fejezte ki mindkét oldal halálos áldozatai miatt. A több mint 100 ezer gázai menekülttel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a földönfutóvá vált emberek nem jutnak sem ivóvízhez, sem élelemhez. Kerry szerint első lépésként be kell szüntetni a vérontást, s a továbbiakkal kapcsolatos tárgyalások csak azután jöhetnek. A Hamász ezzel szemben bizonyos előfeltételek teljesítéséhez köti a fegyvernyugvást. A feltételek között szerepel az övezet hosszú évek óta tartó blokádjának feloldása, és az utóbbi hetekben elfogott palesztinok szabadon engedése.  

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter kijelentette, az egyiptomi kezdeményezés tartalma megegyezik az iszlamisták követelményeivel. Sukri közölte, a kairói javaslat is az enklávét körülvevő határ átkelőinek megnyitását szorgalmazza, ugyanakkor hozzátette, hogy előbb a biztonsági helyzetnek kell stabilizálódnia. 

Kairóban járt Ban Ki-Mun is, aki egy sajtótájékoztatón ugyancsak az azonnali fegyvernyugvást sürgette. Az ENSZ-főtitkár elítélte az izraeli hadsereg Gáza város es-Sedzsáíja negyedében végzett hadműveletét, amelyben több mint hetven palesztin és tizenhárom izraeli katona vesztette életét. Ban Ki-Mun előzőleg a Hamásszal szoros kapcsolatokat ápoló katari vezetőkkel tárgyalt Dohában, ahol találkozott Mahmúd Abbásszal is. Kairó után a főtitkár Jeruzsálemben és Ramalláhban folytatja fáradozásait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán apja a Direkt36-nak: Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem

Orbán apja a Direkt36-nak: Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor

Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor