szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ugandában formai okokból ugyan, de megsemmisítette az alkotmánybíróság azt a törvényt, amely akár életfogytiglannal büntetné az azonos neműek közti szexuális kapcsolatot. Afrikában egyébként 37 országban tiltja törvény a homoszexualitást, de ezek közül az ugandai volt az egyik legszigorúbb.

Az ugandai alkotmánybíróság megsemmisítette pénteken azt a jogvédők által sokat bírált törvényt, amely alapján akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető lett volna a homoszexuális nemi aktus.

A kampalai alkotmánybíróság ugyanakkor nem az emberi jogok védelmére hivatkozva, hanem a törvény elfogadásának körülményei miatt mondta ki semmisnek azt. Az ítélet szerint a jogszabály elfogadásakor az ugandai parlament nem volt határozatképes, mivel nem tartózkodott ehhez elegendő számú képviselő az ülésteremben.

A pénteki ítélet ellen még lehet fellebbezni.

Yoweri Kaguta Museveni ugandai elnök februárban írta alá a kérdéses szabályozást. A jogszabály szerint a "visszaeső" homoszexuálisok akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak, a homoszexualitásra felbujtók, az aktust valamiképpen elősegítők pedig hét évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók Ugandában.

Afrikában egyébként 37 országban tiltja törvény a homoszexualitást, de ezek közül az ugandai volt az egyik legszigorúbb. Hírügynökségi jelentések szerint az ugandai lakosság többsége támogatta a jogszabályt, a helyi bulvárlapok pedig annak elfogadása után gyakorlatilag hajtóvadászatot indítottak a melegek ellen.

Több európai ország és a Világbank a jogszabályra hivatkozva elhalasztotta az Ugandának szánt pénzügyi segítséget, eddig összesen 118 millió dollárnyi (27,6 milliárd forint) támogatást tartottak vissza.

A Fehér Ház üdvözölte a döntést,  "a jó irányba tett fontos lépésnek" nevezve azt. Museveni egyébként a jövő héten az Egyesült Államokba utazik egy csúcstalálkozóra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolcpontos kompromisszumot ajánlott fel a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak

Nyolcpontos kompromisszumot ajánlott fel a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak

Liam Neeson akciófilmjét nem túl sokan nézték meg, de így is listavezető lett

Liam Neeson akciófilmjét nem túl sokan nézték meg, de így is listavezető lett

Pálos Gergely: Nem az SZFE megújításáról van szó, hanem az elpusztításáról

Pálos Gergely: Nem az SZFE megújításáról van szó, hanem az elpusztításáról