szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága csütörtökön arra figyelmeztette az amerikai utazókat, hogy az ebolajárvány miatt kerüljék el Libériát, Guineát és Sierra Leonét. Legutóbb 2003-ban adtak ki hasonló figyelmeztetést, a SARS néven emlegetett légzőszervi betegség ázsiai kitörése idején. Az Egészségügyi Világszervezet csütörtöki összesítése szerint az ebolajárványban február óta 729-en haltak meg, a vírust 1323-an kapták el. A fertőzöttek körülbelül 60 százaléka elhunyt.

Az ebolát csaknem 40 évvel ezelőtt észlelték először Afrikában. A betegség emberi testnedvekkel történő érintkezés útján terjed. Eddig sem oltóanyagot, sem gyógyszert nem sikerült kifejleszteni ellene.

Tom Frieden, az Egyesült Államok járványügyi hatóságának igazgatója csütörtökön azt mondta, hogy az Egyesült Államok fenyegetettsége viszonylag alacsony, mert Nyugat-Afrikából viszonylag kevesen, negyedévente nagyjából tízezren utaznak be az országba, és legtöbbször nem közvetlen járattal. Szakembereik most húsz amerikai repülőtéren és határátkelőhelyen vesznek részt az ebolagyanús utasok kiszűrésében – tette hozzá.

A hét elején, a csekély kockázat ellenére is azt tanácsolták az amerikai orvosoknak: ha valamelyik betegüknél az eboláéhoz hasonló tünetekkel találkoznak, akkor kérdezzenek rá, hogy nem jártak-e külföldön a közelmúltban.

Libériában már két amerikai segélymunkás kapta el a vírust. Csütörtökön mindkettőjük állapota romlott. Az 59 éves Nancy Writebol misszionárius kísérleti gyógyszert kapott, a 33 éves Kent Brantly doktor pedig egyegységnyit egy általa az ebolából kigyógyított 14 éves fiú véréből. A Fehér Ház csütörtökön közölte, hogy magánrepülők bevonásával megpróbálják az Egyesült Államokba szállítani a két beteget.

A járványban eddig egy amerikai halt meg, a 40 éves Patrick Sawyer, a libériai pénzügyminisztérium egyik vezető munkatársa július 25-én, Nigériában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
20 cseh diplomatát utasított ki Moszkva, többet, mint ahány oroszt Csehország hazaküldött

20 cseh diplomatát utasított ki Moszkva, többet, mint ahány oroszt Csehország hazaküldött

Ütközés, baleset után Verstappen nyerte a Forma-1 futamát

Ütközés, baleset után Verstappen nyerte a Forma-1 futamát

Egyetlen kocsit sem adott el, mégis 87 milliárd dollárt ér egy kínai autógyár

Egyetlen kocsit sem adott el, mégis 87 milliárd dollárt ér egy kínai autógyár