szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz külügyminisztérium szerint az Európai Unió "csöndben" feloldotta az Ukrajna katonai technológiákkal és hadi eszközökkel való ellátására korábban kivetett tilalmát, amit Moszkva élesen bírált szombati közleményében.

Az orosz külügy közleményében azt írta, hogy "az Európai Tanács közelmúltbeli brüsszeli ülésén az EU tagországainak vezetői csöndben megállapodtak arról, hogy visszavonják a belső elnyomásra felhasználható eszközök (ukrajnai) exportjának tilalmát. (A lépés) katonai technológiák és eszközök (exportjára) is kiterjed."

Az Európai Unió még február 20-án, a kijevi Függetlenség terén (Majdanon) folyó tüntetésekkel kapcsolatban tiltotta be minden olyan eszköz eladását Ukrajnának, amely "belső elnyomásra, tüntetések leverésére, tömegoszlatásra vethető be". A lépés hátterében az állt, hogy Viktor Janukovics akkori ukrán elnök bevetette a karhatalmat a távozását követelő tömegek ellen, az erőszakban több mint száz ember életét vesztette. 

Janukovics néhány nappal később elmenekült Kijevből, a parlament - Oroszország által vitatott körülmények között - pedig leváltotta őt.

Az orosz külügy szombati közleményében azt írta, hogy az exporttilalom feloldása "kettős mércéről tanúskodik" az EU részéről. A közlemény egyúttal felszólította az uniós tagállamok illetékeseit, hogy "cselekedjenek józanul", léptessék ismét életbe a tilalmat, és "ne Washington utasításait kövessék" az ukrán válsággal kapcsolatban.

Az Egyesült Államok és más nyugati államok többször azzal vádolták Moszkvát, hogy fegyverrel látja el a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat, illetve a határ mentén az orosz hadsereg is lövi az ukrán biztonsági erőket, amelyek a felkelőktől próbálják visszaszerezni az azok által a február végi hatalomváltást követően elfoglalt területeket. Ezzel szemben Moszkva azt állítja, hogy az ukrán fegyveres erők saját lakosságuk ellen folytatnak harcot az ország keleti részén. Oroszország többször is a kijevi hatóságok által "terrorellenes műveletnek" nevezett akció beszüntetésére szólított fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így lejtett kis híján haláltáncot Ferenc autója egy rámenős előzés során - videó

Így lejtett kis híján haláltáncot Ferenc autója egy rámenős előzés során - videó

Irán szerint terrorakció miatt halt le egy nap után az urándúsítójuk

Irán szerint terrorakció miatt halt le egy nap után az urándúsítójuk

PDSZ: A pedagógusoknak meg kell tagadniuk a jelenléti oktatásra vonatkozó utasítást

PDSZ: A pedagógusoknak meg kell tagadniuk a jelenléti oktatásra vonatkozó utasítást