szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ukrajnában körülbelül egymillió férfit lehetne Kelet-Ukrajnába küldeni, hogy részt vegyenek az ottani harcokban – ezt mondta az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács egy hétfői tévéinterjúban. Andrij Liszenko lehetségesnek nevezte, hogy a mostani mozgósításkor körülbelül százezer tartalékos kapott behívót, de a terrorellenes erőknek nem lesz szükségük mindenkire.

A hadkiegészítő parancsnokságok most összesítik, hogy mekkora forrással rendelkeznek, a különböző fegyveres erők vezetésében pedig azt mérik fel, hány és milyen képzettségű katonára van szükségük – közölte a szóvivő.

Liszenko cáfolta és az "információs hadviselés részének" nevezte azokat a híreket, amelyek szerint a terrorellenes erők emberhiánnyal küzdenének. Azt is tagadta, hogy erőszakkal, az utcákról gyűjtenék be a "hadra fogható" férfiakat.

Az ukrán parlament július 22-én hagyta jóvá az újabb részleges katonai mozgósításról szóló elnöki rendeletet. A nyugat-ukrajnai Csernyivciben, valamint Kárpátalja több településén útlezárásokkal tiltakoztak a helyiek a mozgósítás ellen.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminisztert pénteken azt mondta, hogy az ukrajnai katonai mozgósítások "nem etnikai alapon történnek".

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének információi szerint a részleges mozgósítás mostani, harmadik szakaszában Kárpátalján 2500 ember, arányaiban körülbelül 250 magyar nemzetiségű férfi behívásával lehet számolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fehér Norbert rátámadt a spanyol börtönőrökre, öt embert küldött kórházba

Fehér Norbert rátámadt a spanyol börtönőrökre, öt embert küldött kórházba

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Egy epizód után a podcastek negyede megy a levesbe

Egy epizód után a podcastek negyede megy a levesbe