szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Traian Basescu román elnök egy kedd délutáni televíziós interjúban nyomatékosan hangsúlyozta: nem nevezi ki kulturális miniszterré és miniszterelnök-helyettessé Biró Rozáliát, és költségvetési miniszterré Claudiu Mandát. Bíró Rozáliát egy rádióinterjúban ugratták be egy ritka román kifejezéssel.

Basescu azt mondta, hogy szerdáig vár még az esetleges hivatalos elutasítással, arra számítva, hogy vagy Victor Ponta miniszterelnök vonja vissza jelöltjeit, vagy a jelöltek maguk lépnek vissza. "Ha Victor Ponta nem érti meg, hogy nem lehet a költségvetési miniszter olyan személy, aki eddig egy egyetemi művelődési házat vezetett, és nem lehet kulturális miniszter olyan személy, aki nem érti jól a román nyelvet, nem lesz más választásom, muszáj lesz reagálnom" - jelentette ki az elnök. 

A kérdésre, hogy visszautasítja-e a kinevezéseket, Basescu úgy válaszolt: "elviekben igen, de lehet, maguk a jelöltek lépnek vissza, hogy elkerüljék az elutasítást". Traian Basescu hozzátette, a román alkotmánybíróság egy korábbi határozata tiltja, hogy a miniszterelnök ismét azokat a személyeket javasolja, akiket az államfő egyszer már elutasított. Arra is kitért, hogy az alkotmánybírósági határozat értelmében az elutasított személyeket más miniszteri tisztségre sem lehet már jelölni. A kialakult helyzet miatt a román államfő Victor Ponta miniszterelnököt okolta, aki - szerinte - most először mulasztotta el az előzetes konzultációt a javasolt miniszterekről. 

Biró Rozáliát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javasolta a kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségre azt követően, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök augusztus elsejei hatállyal lemondott e tisztségekről. A Bihar megyei szenátor amiatt vált irónia tárgyává a román sajtóban, mert egy rádiós interjúban - a köznyelvben nem használt román szót nem ismervén - nem megfelelő választ adott egy beugratósnak szánt kérdésre. Az RMDSZ hétfőn közölte, hogy kitart jelöltje mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Elkobozzák a nagybányai polgármester igazolatlan eredetű vagyonát

Elkobozzák a nagybányai polgármester igazolatlan eredetű vagyonát

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás