szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Negyedszer gyújtottak fel Varsó egyik központi terén csütörtök hajnalban Julita Wójcik Magyarországon is ismert lengyel akcióművész Szivárvány című, melegszimbólumnak hitt installációját.

A sok politikai és sajtóvitát is kiváltó installáció 2012-ben épült fel a Megváltó terén. A mű eredetileg 2011-ben készült a lengyel kultúra külföldi bemutatásáért felelő Mickiewicz Intézet megbízásából, hogy a lengyel uniós elnökség idején az Európai Parlament előtti teret díszítse. Az építmény a 26 méter széles acél félívre felfűzött 16 ezer művirágból áll. 

Mivel a hatszínű mű varsói felállítása a 2012-es melegfelvonulással esett egybe és az installáció később is e menetek célpontja volt, a közvélemény egy része a melegjogi mozgalom jelképrendszeréhez köti a művet. Sok fővárosi lakos pedig úgy véli, az installáció kirívóan elüt környezetétől, a varsói felkelés után újjáépített, a térnek nevet adó Megváltó templomtól. Maga az alkotó azonban azt állítja: nem az volt a szándéka, hogy bármi konkrét jelentésre utaló szimbólumot felidézzen, csupán "pozitív érzelmeket akart kiváltani".

Az építményt ismeretlen tettesek 2012 folyamán kétszer is felgyújtották, a város vezetése pedig felújította, arra hivatkozva, hogy az alkotás nagy népszerűségnek örvend. Így történt 2013 őszén is, néhány nappal azelőtt, hogy az emberek tízezreit vonzó, november 11-i függetlenségnapi menetet tartották volna meg a lengyel nemzeti körök. 

Ezt követően a baloldali és a jobboldali ellenzék egyaránt azt követelte, hogy a város vezetői előzzék meg a következő konfliktust, a művet alkalmasabb helyre helyezzék át. Több ezren azt a polgári kezdeményezést is támogatták, hogy a magyar-lengyel barátság szimbólumává alakítsák át a szivárványt, piros-fehér-zöld színeket alkalmazva a felújításkor. A város vezetése februárban rendőri védelem mellett, néhány száz tüntető jelenlétében újból felállította az immár tűzálló anyagból készült alkotást.

Julita Wójcik, az 1971-es születésű szobrász és performer arra törekszik, hogy a hétköznapi tevékenységeket emeljen művészi szintre. Így például 2011-ben egy akció keretében órákon át krumplit hámozott egy galériában. A Szivárványban felhasznált művirágok pedig az utca embereit is bevonó műhelymunka során készültek. Budapesten a Platán galériában 2003-ban horgolt verebeket, 2012-ban pedig Hullámpanel címmel Lengyelország leghosszabb, 700 méter hosszú lakótömbjének saját kezűleg horgolt modelljét állította ki. 2006-ben a Trafó galériában a How to do Things csoportos kiállításon vett részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Portugál miniszterelnök: Ha nem lesz költségvetés, megbénul egész Európa

Portugál miniszterelnök: Ha nem lesz költségvetés, megbénul egész Európa

Vezető minisztériumi tisztségviselőt vett őrizetbe a főügyészség

Vezető minisztériumi tisztségviselőt vett őrizetbe a főügyészség

Így ünneplik a karácsonyt a Szegedi Szabadtéri Játékok sztárjai

Így ünneplik a karácsonyt a Szegedi Szabadtéri Játékok sztárjai