szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A menedékjogi kérelmet évről évre meg kell újítani, a tartózkodási engedély három évre szól. Az NSA ügyei leleplező amerikai informatikus szorgalmasan tanul oroszul.

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező amerikai informatikus három évre szóló tartózkodási engedélyt kapott az orosz hatóságoktól – jelentette be csütörtökön Moszkvában ügyvédje, Anatolij Kucserena.

©

Snowden szabadon mozoghat Oroszországban és külföldre is utazhat, de legfeljebb három hónapra. "Van munkája, és szerény életvitelt folytat" – hangsúlyozta az ügyvéd. A szakmájában dolgozik, egyebek közt számítógépes technológiával foglalkozik – mondta. Fizetéséből és a számlájára befolyó magánadományokból él – tette hozzá. Az amerikai informatikus szorgalmasan tanul oroszul.

"Az én ötletem volt, hogy tartózkodási engedélyt kérjen, mert az ideiglenes menedékjogot évente meg kell hosszabbítani" – mondta az ügyvéd. Az ideiglenes tartózkodási engedélyt a három év letelte után meg lehet hosszabbítani. Snowden ötévi oroszországi tartózkodás után orosz állampolgárságért folyamodhat, ha akar.

Snowden tavaly egy évre szóló ideiglenes menedékjogot kapott az orosz hatóságoktól, amely augusztus 1-jén lejárt. Ügyvédje elmondta, hogy az Egyesült Államok nem küldött hivatalos kérelmet Moszkvának Snowden kiadása érdekében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány rossz döntéseinek sorozata kellett ahhoz, hogy Csehország az EU legjobban fertőzött országa legyen

A kormány rossz döntéseinek sorozata kellett ahhoz, hogy Csehország az EU legjobban fertőzött országa legyen

A szaúdi trónörökös bűnös, de Washington érdekből nem bünteti

A szaúdi trónörökös bűnös, de Washington érdekből nem bünteti

Zebrán ment neki a 15 éves lánynak egy türelmetlen autós Veszprémben

Zebrán ment neki a 15 éves lánynak egy türelmetlen autós Veszprémben