szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyugalomra szólított Barack Obama amerikai elnök azt követően, hogy az egyesült államokbeli St. Louisban zavargások törtek ki, mert egy rendőr lelőtt egy fegyvertelen fekete tinédzsert.

Közleményében Obama fájdalmasnak nevezte Michael Brown halálát, és együttérzéséről biztosította a lelőtt fiú hozzátartozóit, de azt kérte, hogy párbeszéd útján, a kedélyek lecsillapodását segítve próbálják megoldani a tragédia miatt felszínre került nézeteltéréseket. Olyan eszközöket kell keresni, "amelyek gyógyítanak, nem pedig sebeznek" - fogalmazott az elnök.

A hatóságok egyelőre nem árulták el a lövöldöző rendőr nevét.

A fegyverhasználat a hivatalos verzió szerint dulakodás közben történt: Brown állítólag el akarta venni kollégájuk fegyverét, ezért került sor a lövöldözésre. Egy szemtanú ugyanakkor arról számolt be, hogy dulakodást nem látott, azt viszont igen, hogy Brown feltartotta a kezét, mielőtt a fehér bőrű rendőr többször rálőtt. Brown barátja, Dorian Johnson is azt vallotta, hogy nem volt dulakodás, és a rendőr fegyvertelen barátjára lőtt rá.

St. Louisban a vasárnap óta tartó zavargásokban felgyújtottak egy áruházat, és kővel dobálták a kivezényelt rendőröket. Több tüntetőt előállítottak.

A sajtó párhuzamot von a mostani eset és egy tavalyelőtti ügy között: akkor egy önkéntes rendőrt pereltek be azt követően, hogy vitatott körülmények között agyonlőtt egy 17 éves fegyvertelen fekete bőrű fiút, Trayvon Martint. A vádlottat, George Zimmermant végül felmentették, ami szintén zavargásokhoz vezetett. Obama abban az ügyben is megszólalt: azt mondta, hogy "ha lenne fiam, Trayvonra hasonlítana", ugyanakkor azt is kérte, hogy a tiltakozások is maradjanak a jogállamiság keretein belül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fölényes győzelemmel kezdett a magyar női vízilabda-válogatott

Fölényes győzelemmel kezdett a magyar női vízilabda-válogatott

Több száz színtévesztő panaszkodik a legutóbbi Liverpool-meccs miatt

Több száz színtévesztő panaszkodik a legutóbbi Liverpool-meccs miatt

Az elmúlt 30 évben Joe Biden az első amerikai elnök, aki a csendes generáció tagja

Az elmúlt 30 évben Joe Biden az első amerikai elnök, aki a csendes generáció tagja