szerző:
hvg.hu

A Jobbik és Magyarország orosz kapcsolatairól ír a Business Insider című lap, amely felveti, hogy ha Magyarország valóban egy "oroszbarát trójai faló" a NATO-ban és az EU-ban, akkor az komoly gondokat okozhat.

A magyarországi orosz befolyásról ír a Business Insider Putyin új típusú hadviselési politikája kapcsán. A lap azt írja, a putyini Oroszország "különleges háborút" folytat, amelyben a katonáknál sokkal nagyobb szerepet kapnak a kémek, a titkosszolgálatok, a befolyásolás és a propaganda.

"Semmilyen más európai ország nem mutatja jobban, hogy Oroszország hogyan támaszkodik a különleges háborúra, mint Magyarország, amely tagja a NATO-nak és az EU-nak is. Az orosz titkosszolgálat nagyon aktív Magyarországon a politikába mélyen beágyazott ügynökeivel, a biztonsági ágazatban és a gazdaságban."

A lap azt írja, Budapest stratégiai kémelhárítási gondokkal küzd, amelyeket láthatóan nem tud egymaga leküzdeni, de az sem biztos, hogy Magyarország komolyan szembe akarna helyezkedni a moszkvai nyomással, minthogy Orbán Viktor miniszterelnök egyre inkább putyini úton jár, a kormányfő pedig leplezetlenül csodálja az orosz vezetőt.

Kovács Béla és Vona Gábor
©

A Business Insider cikke felidézi, hogy a magyar kormány szoros gazdasági kapcsolatokat épít Oroszországgal, Orbán pedig tiszteletteljesen beszél Putyinról, a legutóbbi tusnádfürdői beszédében pedig a liberális demokráciával helyezkedett szembe.

A lap megemlíti, hogy bár Orbán politikája miatt többen arra gondoltak, hogy Magyarország valójában egy "oroszbarát trójai faló" a NATO-ban és az EU-ban, az igazi veszélyt mégis a Fidesztől még inkább jobbra elhelyezkedő ellenzék, a Jobbik jelenti, amely valóban lehetőséget jelenthet Moszkvának. A Jobbikot antiszemitaként, romaellenesként és a putyini trendeket követve, de annál még inkább melegellenesként írják le, Vona Gáborról pedig azt írják, a fiatal vezető hajlamos radikális és meglehetősen furcsa kijelentéseket tenni, ideértve az Iránnal, Törökországgal, vagy az iszlámmal kapcsolatos baráti megnyilatkozásokat is, miközben nyílt irredentizmust hirdet a szomszédos országok felé.

A Business Insider kitér arra, hogy a Jobbik aggasztó támogatásokat kap külföldről, sokak szerint ugyanis Teheránból is támogatják, míg a moszkvai kapcsolat már bizonyosnak tekinthető, miután Kovács Bélát, a párt EP-képviselőjét azzal vádolták, hogy orosz kém, és hogy brüsszeli munkája során is inkább Moszkva érdekeit képviseli, mint Budapestét.

A cikk felveti, hogy nem Kovács Béla az egyetlen orosz kapcsolatokkal rendelkező politikus a Jobbikban: mint írják, Vona Gábor maga is többször utazott Oroszországba, ahol például Alekszandr Dugin ultranacionalista ideológussal is találkozott, a párt egyértelműen Oroszország mellett foglalt állást az ukrán konfliktusban, és a kárpátaljai magyarokat is arra ösztönözte, hogy álljanak ellen az új ukrán kormány sorozásainak. Sőt, a lap még azt is megemlíti, hogy nemrég maszkos fegyveresek megtámadták az ukrán biztonsági szolgálat magyar határhoz közeli főhadiszállását.

A Business Insider szerint a leginkább azonban az ad okot aggodalomra, hogy a Jobbik az EU-n és a NATO-n belül is konfliktusokat gerjeszt, különösen Romániával és a romániai magyarok autonómiakövetelésével kapcsolatban, amelynek szerepe az ukrajnai háború miatt különösen felértékelődött.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Auditbotrány: távozik az MVM Informatika vezetője

Auditbotrány: távozik az MVM Informatika vezetője

A kórház bejárata melletti óriástáblán keres műtőssegédet, szakápolót és kazánfűtőt a Péterfy kórház

A kórház bejárata melletti óriástáblán keres műtőssegédet, szakápolót és kazánfűtőt a Péterfy kórház

Távozhat Trump védelmi minisztere

Távozhat Trump védelmi minisztere

Tankolták a kis Smartot, amikor arrébb lökte egy mobilozó sofőr autója - videó

Tankolták a kis Smartot, amikor arrébb lökte egy mobilozó sofőr autója - videó

Orbán Schwarzeneggerrel és Andy Vajnával bulizott

Orbán Schwarzeneggerrel és Andy Vajnával bulizott

Ki kit kerít be? Trump most megtanulhatja, milyen a csiki-csuki kínai módra

Ki kit kerít be? Trump most megtanulhatja, milyen a csiki-csuki kínai módra