szerző:
MTI

A Der Spiegel című népet hetilap szombati jelentése szerint a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) John Kerry jelenlegi amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetését is lehallgatta, nem pusztán elődjéét, Hillary Clintonét, akinek lehallgatásáról már az előző nap beszámoltak német médiumok.

A hetilap meg nem nevezett forrására hivatkozva azt írta, hogy a BND Kerrynek egy olyan műholdas beszélgetését hallgatta le, amelyet tavaly folytatott. A Clinton-lehallgatásról már kiszivárgott információt pedig a Der Spiegel azzal egészítette ki, hogy egy 2012-es beszélgetésről van szó, amelyet Clinton Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárral folytatott. A beszélgetéseket véletlenül gyűjtötte be a BND, nem vette "célba" a három politikust - állítja a lap.

A Der Spiegel azt is megírta, hogy a NATO-tag Törökország a német hírszerzés célpontjai közé tartozik. A pénteki kiszivárogtatások már beszámoltak arról, hogy a BND számára a kormány által megszabott "célterületek" közé (azaz hogy a német hírszerzésnek mely országok ellen kell kémkednie) nemrégiben felkerült egy NATO-tagország - de akkor még nem lehetett tudni, melyik államról van szó. 

A BND általi lehallgatásokról először a Süddeutsche Zeitung (SZ) című német lap és az NDR, valamint a WDR regionális közszolgálati műsorszóró társaság számolt be pénteken. Közös értesülésük szerint Clinton lehallgatásáról dokumentumok tanúskodnak, amelyeket a BND egy júliusban letartóztatott munkatársa átadott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA). Az amerikaiaknak kémkedő német hírszerző - Markus R. - a vallomása szerint az utóbbi két évben legkevesebb 218 dokumentumot juttatott el a CIA-nak.

Berlin azt állítja, hogy a BND nem figyelte meg rendszeresen és célzottan az amerikai kormányzat tevékenységét és tagjainak kommunikációját.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!