szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Halifa Haftár lázadó tábornok iszlamistaellenes erőinek harci repülőgépei bombázták a líbiai fővárosban milicisták állásait hétfőn, és megöltek hat embert - közölték a hatóságok, illetve Haftár csapatainak egy parancsnoka.

A támadások célpontjai Miszráta városból érkezett fegyveres iszlamisták voltak, akik hetek óta próbálkoznak Tripoli nemzetközi repülőterének elfoglalásával. A létesítményt egy Zenten városból érkezett milícia ellenőrzi. A harcok tönkretették a repteret, és rakéták csapódtak be a főváros lakónegyedeibe is. 

A kormány először arról számolt be, hogy a támadást ismeretlen gépek követték el, és a sajtóban olyan találgatások is szárnyra kaptak, hogy az is lehetséges, valamelyik szomszédos országból érkeztek a repülők. Emiatt az olasz nagykövetnek a televízióban kellett cáfolnia, hogy országa érintve lenne az ügyben. Néhány órával később azonban Haftár erőinek egy parancsnoka közölte, hogy ők követték el a bombázást.  

A nyugalmazott tábornok májusban hadjáratot hirdetett a szélsőséges milíciák ellen, arra hivatkozva, hogy a gyenge kormány képtelen rendet tenni az országban. Haftárhoz a hadsereg számos egysége csatlakozott, felhívása után az elmúlt hónapokban Bengáziban és Tripoliban is heves harcok folytak az iszlamista és a szekuláris fegyveres csoportok között. 

Líbiában a kormány Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának három évvel ezelőtti megdöntése óta nem volt képes ellenőrzése alá vonni az ország egészét, illetve lefegyverezni a forradalom során verbuválódott milíciákat. A júniusban megválasztott új líbiai parlament a múlt héten - a polgári lakosság védelemében - külföldi beavatkozást támogató határozatot fogadott el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves

Letette a hivatali esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok 46. elnöke

Letette a hivatali esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok 46. elnöke

Itt a Galaxy S21, szabadulna a Samsung a Galaxy S20-tól?

Itt a Galaxy S21, szabadulna a Samsung a Galaxy S20-tól?