szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Könnygázt és gumilövedékeket vetett be a rohamrendőrség a tüntetők ellen helyi idő szerint vasárnap éjszaka a Missouri állambeli St. Louis Ferguson nevű kerületében. Itt egy hete robbantak ki zavargások azután, hogy egy fehér rendőr lelőtt egy fegyvertelen fekete bőrű tinédzsert.

Egy helyi rendőrparancsnok szerint a rendőrök azután alkalmaztak ilyen eszközöket a több száz fős tiltakozó tömeg ellen, hogy gyújtópalackokkal kezdték dobálni őket néhány órával az éjfélkor kezdődő kijárási tilalom kezdete előtt.

Missouri állam kormányzója még szombaton rendkívüli állapotot hirdetett és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be, hogy megfékezhessék a zavargásokat. Ron Johnson, Ferguson rendőrparancsnoka azt mondta: éjjel legalább két ember lőtt sérülést szenvedett. Miután a tiltakozás ezután sem csitult, hétfő hajnalban Nixon kivezényelte a városrészbe a Nemzeti Gárdát is.

Közben Eric Holder igazságügyi miniszter elrendelte, hogy ismételjék meg a 18 éves fiatal, Michael Brown holttestén elvégzett orvos szakértői vizsgálatot. Intézkedését az áldozat halálát övező "rendkívüli körülményekkel" és a Brown család kérésével indokolta.

A rendőrség eddig csak keveset közölt Brown halálának körülményeiről. A hivatalos információk szerint dulakodás történt a rendőr és a fiatal között, mielőtt a rendőr lelőtte őt. Szemtanúk állítása szerint a tizenéves keze a magasban volt, amikor a rendőr több lövést adott le rá.

Egy előzetes halottkémi vizsgálat, amelyet a család kérésére egy független szakértő végzett el, azt mutatta ki, hogy legalább hat lövés érte az áldozatot, ebből kettő a fejét találta el.

A szövetségi igazságügyi minisztérium már korábban elrendelte az eset alaposabb kivizsgálását abból a szempontból, hogy a rendőr intézkedése jogszerű volt-e. Szombaton a Szövetségi Nyomozó Iroda negyven ügynöke járta végig a környék házait, hogy tanúvallomásokat gyűjtsön.

Kaliforniában, a Los Angeles-i rendőr-főparancsnokság épülete előtt körülbelül ötszázan tüntettek vasárnap egy hasonló eset miatt. Múlt hétfőn ott egy 25 éves afroamerikai férfit, Ezell Fordot lőtték le. A hatósági tájékoztatás szerint Ford dulakodott a rendőrökkel, és meg akarta ragadni egyikük pisztolyát, amikor az elsült. Családtagjai szerint viszont Ford együttműködött a rendőrséggel, felszólításra lefeküdt a földre, ennek ellenére lőttek rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Életfogytiglant kért a 730 kiló heroint csempésző magyar–török férfira az ügyészség

Életfogytiglant kért a 730 kiló heroint csempésző magyar–török férfira az ügyészség

Az EU is újra engedélyezte a Boeing 737 MAX gépek felszállását

Az EU is újra engedélyezte a Boeing 737 MAX gépek felszállását