szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A St. Louis-i rendőrség közzétette azt a videofelvételt, amelyet egy szemtanú készített kedden arról, ahogyan a rendőrök lelőnek egy zavart, késsel fellépő férfi. Ez nem az a fiatalember, akit augusztus 9-én lőttek le, de ő is fekete.

Tíz nappal azután, hogy augusztus 9-én a St. Louis-i rendőrök Ferguson városrészben lelőttek egy fegyvertelen fekete fiút, kedden újabb fekete férfit lőttek le az utcán az egyenruhások. Az első fiú lelövése óta mindennap feketék ezrei tiltakoznak az utcán a rendőri túlkapások ellen, nem egyszer zavargásokká fajult a dolog, a második eset ebben az egyébként is feszült légkörben történt.

A rendőrség most publikálta az egyik szemtanú videofelvételét, a videót itt nézhetik meg, de hangsúlyozottan csak nagykorú, erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk! A felvételen az látszik, hogy egy kissé zavart férfi járkál fel-alá a járdán egy pár négyzetméteres területen, mintha csak a rendőröket várná, miközben páran igyekeznek tőle távolabb maradva szemlélni őt. A férfi jobb keze a kapucnis pulcsija zsebében van. Amikor a rendőrök megérkeznek, kést vesz elő a zsebéből, és a felszólításokra nem reagálva tovább közelít a rendőrök felé. Amikor igazán közel ér, lelövik. A The Guardian cikke szerint tizenkét golyót eresztettek bele. Azt is írják, hogy egy bolt előtt készült a felvétel, ahonnan állítólag üdítőt és fánkot lopott a férfi, akit Kajime Powellnek hívnak. A boltos hívta ki rá a rendőröket, mert úgy vélte, fegyver lehet az elkövetőnél.

A The Guardian azt írja, hogy a videofelvétel alapján joggal merül fel az a szemtanúkban is felvetődött kérdés, hogy a rendőrök miért nem a Taser nevű árammal bénító fegyverrel ártalmatlanították Powellt. A rendőrség válasza szerint a férfin lévő pulóver miatt nem lehetett, viszont a felvétel szerint a férfi pulóvere ki volt nyitva.

Annyi hasonlóság van a keddi eset és az augusztus 9-i között, hogy az akkor lelőtt 18 éves fiú, Michael Brown szivart lopott egy üzletből, ellökte a boltost és szökni próbált, amikor a rendőrök utolérték. Nála nem volt fegyver, de a Fox News azt állítja, hogy keményen arcul ütötte a kiérkező rendőrt a rendőrkocsi ablakán keresztül, majd megpróbálta megszerezni a fegyverét. Erről viszont nincs felvétel, így csak az biztos, hogy egy fegyvertelen embert hat lövéssel öltek meg a rendőrök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Illegális buliból a tetőn át menekült a Mönchengladbach focistája

Illegális buliból a tetőn át menekült a Mönchengladbach focistája

Átrepült egy körforgalmon egy száguldó autós Balatonakarattyánál – videó

Átrepült egy körforgalmon egy száguldó autós Balatonakarattyánál – videó

A Xiaomi mobiljából egy robotsárkány is legyártható – videó

A Xiaomi mobiljából egy robotsárkány is legyártható – videó